Miksi vanhus loukkaa vanhaa?

Sain viime viikolla puhelun loukkaantuneelta lukijalta. Ikämies oli vihainen, koska hänestä käytettiin lehtijutussa ilmaisua vanhus.

Loukkaavaksi ilmaisun teki kuulemma se, että 82-vuotias mies ei pidä itseään ollenkaan vanhana.

Seniori vaati anteeksipyyntöä. Kerroin, ettei tarkoitus ollut loukata ja että vanhus on suomen kielen sana siinä missä nuorikin. Vanhus tarkoittaa vanhaa ihmistä eikä ole haukkumasana. Ikäloppu, kehäraakki ja vanha pieru sen sijaan ovat haukkumasanoja.

Jäin miettimään, miksi vanhus maistuu haukkumasanalta?

Ikä on arka ja vaikea asia. Miksi on kolmen- neljän, viiden- ja kuudenkympin kriisejä? Miksi naiselta ei saa kysyä ikää? Miksi mies harmaantuu charmikkaasti? Miksi viini paranee vanhetessaan, mutta maito ei? Miksi nuorta pidetään parempana kuin vanhaa?

Nuoret eivät ainakaan vielä ole suuttuneet heistä käytettävästä ikää osoittavasta ilmaisusta.

Vanhukset ovat jo pitkään kapinoineet väistämätöntä ikääntymistä vastaan sanallisesti. Ehkä siksi, koska heillä on siihen aikaa.

Samalla vanhuksia koskevasta tekstistä on tullut jäykkää: Seniori kuulostaa kliiniseltä, veteraani sotaisalta, varttunut väljältä, ikinuori valheelta, kypsään ikään ehtinyt kliseeltä ja harmaa pantteri pervolta.

Sitä paitsi julkiset virastot ja laitokset käyttävät edelleen suomen kielen sanaa vanhus, koska se toimii hyvin. On esimerkiksi vanhusneuvosto, vanhuspalvelut, ja vanhustentalo.

Ikäihmisneuvosto, varttuneiden palvelut sekä kypsään ikään ehtineiden palvelutalo kuulostavat kankeilta. Oikealta ei kuulostaisi myöskään kirjallisuuden klassikkoteos Ikinuori ja meri.

YK on vetänyt vanhuuden rajan 75 vuoteen. Se kuulostaa sopivalta.

Toivon kartuttavani elämänkokemusta siten, että vanhuksena osaan jo olla murehtimatta turhia. Erityisen turha on vatvoa asioita, joille en voi mitään. Vanhaa sananlaskua mukaillen: Vanha on vanha vaikka voissa paistaisi.

Lopuksi pyydän anteeksi kaikilta vanhuksilta, jotka ovat loukkaantuneet ja loukkaantuvat tulevaisuudessa. Teksteissäni vanhuksia vilisee jatkossakin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kolumnit

Täydellisessä maailmassa suuret arvokisat menisivät näin

Ruotsissa osutaan napakymppiin, Suomessa ei

Suuri osa meistä tekee sitä

Kun koolla on väliä

Kolumni: Inarissa ei kansa liukastele

Kolumni: Elokuva ei ole pelkkää elokuvaa

Kolumni: Korkean korvamatoisuuden kappale

Avoimen väylä tulee olla tarjolla kaikille

Kolumni: Veikkaus rahoittaa toimintansa peliriippuvaisten rahoilla – onko tavoitteena tehdä hyvän sijasta rahaa?

Miksi katsotte vääränlaisia ohjelmia?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.