Millaisella menestyksellä katettu katsomo?

Jyväskylän Seudun Palloseuralle kulunut kausi jääpallon pääsarjassa oli 29:s. Siitä huolimatta joukkue on päässyt pelaamaan SM-mitalista vain kolme kertaa. Keväällä 2001 JPS hävisi pronssiottelun ja keväällä 2014 joukkue jäi toiseksi loppuottelussa. Perjantaina hävitty pronssi olisi ollut vasta JPS:n toinen miesten SM-mitali. Muissa sarjoissa JPS on voittanut Suomen mestaruuden 13 kertaa.

Ennen hopeakautta JPS rimpuili monta vuotta sijoilla 6–9. Jos JPS pääsi pudotuspeleihin, niin noutaja tuli heti puolivälierissä. Vaatimaton menestys näkyi kassassa ja katsomossa. Eikä pelaajiakaan ollut helppo houkutella punaiseen nuttuun, kun näköpiirissä ei ollut mitalipelejä.

JPS:n kurssi kääntyi syksyllä 2013. Suomen maajoukkueen maailmanmestariksi vuonna 2004 luotsannut Esko Tammilehto palasi JPS:n päävalmentajaksi ja pelaajisto vahvistui Ruotsista palanneella Mikko Rytkösellä ja Helsingistä tulleilla Anssi ja Atte Hännisellä. Samana syksynä JPS:n paidan pukivat päällensä Ville Utti ja Joel Pöntinen.

JPS:n satsaus onnistui ja keväällä 2014 juhlittiin ensimmäistä SM-mitalia. Viime vuonna joukkue putosi jälleen puolivälierissä, mutta tällä kaudella JPS on pelannut yli odotusten. Selviytyminen Suomen cupin finaaliin ja HIFK:n rökittäminen puolivälierissä nostivat kauden jo plussalle. JPS on edelleen ainoa joukkue, joka on pystynyt voittamaan Botnian tällä kaudella.

JPS:n menestyminen on näkynyt Viitaniemen katsomossa. Pudotuspeleissä oli parhaimmillaan 400 katsojaa. Eikä hyvä tunnelma riipu pääluvusta. Viitaniemen montussa on monasti menevä porina ja pöhinä, vaikka ihmisiä olisi paikalla vähän toista sataa.

Keväällä 2014 voitettu SM-hopea näkyi JPS:n kassassa odotettua vähemmän. Ehkä tukieuroja alkaa kertyä vuolaammin vasta sitten, kun paikka mitalipeleissä on enemmän sääntö kuin poikkeus.

Mitalipeleissä esiintyminen kasvattaisi jääpallon uskottavuutta Jyväskylässä ja toisi piskuisen seuran toiveille painoarvoa. Niitä sietäisi kuunnella, sillä JPS ei edes pyydä paljon. JPS:lle riittäisi katettu katsomo Viitaniemeen ja hieman paremmat tilat pelaajille. Jääpalloväki kuitenkin pelkää, että kaikki huomio ja tarmo tulevien vuosien liikuntapaikkojen rakentamisessa ja remonteissa on Hippoksen suunnalla.

JPS tekee tärkeää juniorityötä, eikä sen toimintaa soisi unohdettavan. JPS:n jääpallokoulut ovat vetäneet hyvin väkeä hopeakauden jälkeen. Edustusjoukkueen menestyminen, tähtipelaajat ja hyvä valmennus ovat houkutelleet junnuja mukaan. Edulliset kausimaksut ovat hyvä valtti, kun perheet miettivät jälkikasvunsa harrastuksia.

JPS:n edustusjoukkueen lähitulevaisuus näyttää hyvältä, sillä seuran omista junioreista on kasvanut taitavia pelimiehiä. Mutta jaksaako jääpallo innostaa nuorempia sukupolvia viimassa, pakkasessa tai räntäsateessa? Miten pitkälle tunnelma, makkara ja kuuma mehu riittävät lämmikkeeksi?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.