Millaista on olla siirtolainen Trumpin Amerikassa?

Mene takaisin sinne mistä olet tullutkin. Näin sai kuulla Yhdysvalloissa 33 vuotta asunut suomalaisnainen. Hän oli tilaamassa ruokaa kotipaikkakuntansa ravintolassa samaan aikaan amerikkalaisten asiakkaiden kanssa, ja erottui joukosta vierasperäisen korostuksensa vuoksi.

Siitä sylkäisy aksentilla englantia puhuvan amerikkalaisen päälle ja toivotukset takaisin sinne, mistä tämä henkilö oli alunperin tullut. Siis Eurooppaan.

Toinen suomalaisnainen asuu pienellä paikkakunnalla ja kokee, että kaikki ”ulkomaalaiset” niputetaan samaan ryhmään. Hänen puhettaan ei ole kommentoitu, mutta hän kokee, että tapa, jolla häneltä kysytään hänen taustastaan, on ”tosi halveksiva.”

Naisen mukaan naapurit korostavat usein, kuinka ”Amerikka on maailman paras maa”.

Onko tällainen normaalia käytöstä amerikkalaisen taholta? Ei ainakaan pitäisi olla, sillä Amerikan Yhdysvallat perustuu idealle, jossa sovittiin, että tämä on maa, jossa jokaista kohdellaan tasa-arvoisesti etnisestä taustasta, uskonnosta, ihonväristä tai poliittisesta katsantokannasta riippumatta.

Maa rakennettiin maahanmuuttajien varaan. Maan isät lisäsivät vielä perustuslakiin kohdan, jonka mukaan jokaisella kansalaisella on oikeus onneen. Onnen mainitseminen on kuulostanut suomalaisiin korviini naiivilta.

Täytyy sanoa, että tällä hetkellä ilmapiiri maassa on aika tunkkainen ja on vaikea uskoa kansalaisten tasa-arvoa korostavan perustuslainpykälän olemassaoloon.

Kesäkuussa moni muslimimaasta kotoisin oleva siirtolainen koki karvaan iskun. Yhdysvaltain korkein oikeus antoi lainvoiman ja siunauksen presidentin hallinnon viittä maata koskevaan matkustuskieltoon. Kansalaisoikeusjärjestöjen mielestä oikeuden päätös ”tekee muslimiuskontoa kohtaan osoitetun syrjinnän ja ennakkoluulot oikeutetuiksi maassa, jossa jokaisella on uskonnon vapaus”.

Presidentin ajaman hallinnon kannattajat tukevat presidenttiä nyt yhä vimmaisemmin. Hänen kannatuksensa nousi hiljattain 90 prosenttiin republikaaniäänestäjien parissa. Viime vuonna samaan aikaan häntä kannatti 83 prosenttia.

New York Timesin mukaan kannattajat sulkevat korvansa lasten itkulta säilöönottokeskuksissa, eivätkä seuraa ”vasemmistolais-liberaalin median uutisointia.”

Monet kannattajat ovat myös valmiita hyökkäämään. ”Mitä useammin häntä ja hänen hallintoaan arvostellaan ja mitä useammin häntä kutsutaan valehtelijaksi, sitä enemmän puolustan presidenttiä”, Trumpin tukija kommentoi New York Timesille.

”On uskomatonta, mitä tämä maa tekee häiritäkseen presidentin aikaansaannoksia. Meille ei kerrota hänen saavutuksistaan, vaan annetaan kuunnella lasten itkua raja-asemalla”, sanoo toinen presidentin kannattaja samassa lehdessä.

Kansan yhtenäisyys murenee sisältä päin, ja se on vaarallista, jos mikä. Amerikkalaisen yhteiskunnan ihanteita ja perustuslakia puolustavat poliitikot ja kansalaiset sanovat, että amerikkalaisilta on hämärtymässä käsitys siitä, mikä on moraalisesti oikein ja mikä väärin.

”Mene takaisin sinne, mistä olet tullutkin.” Näin sai kuulla toinen suomalainen kilpaillessaan parkkipaikasta kadun varrella.

Kesäkuun viimeisenä lauantaina järjestettiin MoveOn-nimisen valtakunnallisen kansalaisjärjestön organisoima hallinnon siirtolaispolitiikkaa vastustava mielenosoitus ainakin 137 kaupungissa.

Naapuri lähetti minulle tekstiviestin jo viikkoja aikaisemmin ja kysyi, olenko tulossa mukaan Phoenixin alakaupungilla sijaitsevan osavaltion hallintorakennuksen edestä alkavaan mielenilmaisuun.

Kyllä olen, vastasin. Siellä nähdään.

Kirjoittaja on Yhdysvalloissa asuva vapaa toimittaja.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .