Miltä sinusta tuntuisi?

Koulukiusaaminen on yleisesti keskusteltu aihe sekä sosiaalisessa mediassa että internetin ulkopuolella. Opettajat opettavat, että ketään ei saa kiusata.

Näin ei kuitenkaan ole, ja tuntuu että koulukiusaaminen onkin hyvin yleistä. Näen kiusaamista koulussa usein ja olen itsekin kokenut sitä useita kertoja.

Valitettavasti usein koulussa ja kotona kiusaamista ei huomata. Kiusaamisen kohteeksi joutunut saattaa olla ärtyneempi kuin yleensä, mutta vanhemmat saattavat vain torua lastaan huonosta käytöksestä, mikä vain pahentaa kiusatun pahaa oloa. Myöskään koulussa kiusaamista ei välttämättä huomata ollenkaan, tai opettajat eivät vain saa sitä loppumaan yrityksistään huolimatta.

Vaikka kiusaaminen tulisikin ilmi ja vanhempienkin tietoon, kiusatulle annetaan usein neuvoksi vain olla välittämättä. Voiko kukaan kuitenkaan olla välittämättä jokapäiväisistä haukuista?

Moni eri ihminen on käskenyt minuakin olemaan välittämättä haukuista ja olen yrittänytkin sitä, mutta se ei ole mahdollista. En usko, että kukaan muukaan voisi sivuuttaa haukkuja kokonaan.

Olen kuitenkin ollut myös tilanteessa, jossa olen itse antanut kiusatulle saman ohjeen. Loppujen lopuksi se on totta. Kenenkään ei pitäisi välittää muiden mielipiteistä liikaa. On kuitenkin turhaa kehottaa kiusattua olemaan välittämättä kiusaamisesta.

Jokainen voisikin kuvitella itsensä kiusatun tilanteeseen. Mieti, haluaisitko että sinua kehotetaan vaan olemaan välittämättä kiusaamisesta, vai että joku puuttuisi tilanteeseen ja tukisi sinua? Kukaan ei halua nähdä läheisensä kärsivän, joten älä ole tekemättä mitään. Pienilläkin teoilla voi olla suuri vaikutus.

Kirjoittaja opiskelee 9. luokalla Viitaniemen koulussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.