Minä, Aikuinen?

Ajatuksissani oli kirjoittaa teksti siitä, kuinka ärsyttävää on, kun syntymäpäivä on joulukuun puolessa välissä. Erityisesti tänä vuonna se korostuu, kun ”kaikki kaverit” käyvät autokoulun sen edellisen, halvemman systeemin mukaan, sekä pääsevät keskenään viikonlopun rientoihin ilman minua. Nyt, tuon ajankohdan lähestyessä, olen enemmän kauhuissani kuin ärsyyntynyt.

18 vuotta tarkoittaa isoa muutosta elämässä. Vaikka yleinen mielipide on se, että parhaisiin baareihin pääsee vasta 22-vuotiaana, on yhtäkkiä kuitenkin pääsy esimerkiksi kaikkiin tapahtumiin, sillä merkintä K18 ei rajoita enää. Saa oikeuden äänestää, mennä naimisiin, ja tehdä melkein mitä vain muuta. Täytyy kuitenkin osata ottaa vastuu omista tekemisistään, sillä etuoikeuksien rinnalle tulee paljon velvollisuuksia.

Suomessa 18-vuotias on usein siinä vaiheessa, että on muuttamassa toiselle paikkakunnalle esimerkiksi opiskelujen perässä. Lukio tai ammattikoulu on kasvattanut tähän vaiheeseen, sillä siellä teinistä kasvaa Aikuinen, äänioikeutettu Suomen kansalainen. 18-vuotiaan mieli ei kuitenkaan välttämättä ole kaikilla tavoilla Aikuisen mieli, sillä kotoa pois muutettaessa äitiä voi tulla kovakin ikävä.

17-vuotiaana neito on kauneimmillaan, joten tästä se rupsahtaminen alkaa. Minulla on tasan kaksitoista päivää aikaa syntymäpäivääni. Sen jälkeen olen Aikuinen. Apua.

Vaikka synttäreideni kunniaksi olen menossa eräälle keikalle K18-lipun kanssa, ja vaikka Aikuiseksi kasvaminen houkuttaakin, olen silti iloinen siitä, että minulla ei ole ollut kiire kasvaa. Myöhäinen syntymäpäivä, mitä sitten. Ärsyttäkööt. Tasan 20 vuoden kuluttua voin sanoa olevani ”vielä 39-vuotias”, edelleen Aikuinen.

Kirjoittaja on Cygnaeus-lukion ensi vuoden abiturientti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.