Minä, Jeesus ja Rihanna

Kuuluisa englannin kielen instituutti Oxford Dictionaries kelpuutti selfien viime vuonna viralliseksi sanaksi. Self portraitista väännetty termi tarkoittaa itseotettua kuvaa, jota levitetään sosiaalisessa mediassa. Eli sivustoissa, joissa ihmiset nykyään hoitavat viestinnän toistensa kanssa.

Googlesta hakemalla ensimmäiset maininnat selfiestä löytyvät noin kymmenen vuoden takaa.

Suomalaisten kieliin sana alkoi tarttua vasta viime vuoden loppupuolella, ilmiöksi selfietä alettiin kutsua tänä vuonna.

Yhtäkkiä kukaan ei puhunut enää omakuvasta vaan selfiestä. ”Kuinka otat täydellisen selfien”, oli yksi mediasta bongaamani jutun otsikko. Voi eläimen kevät. Aleksis Kivi pyörii haudassaan. Ja ei, meitsie ei ole sopiva suomennos. Omakuva on omakuva ja sillä siisti.

Maailmallakin selfie on ollut tänä vuonna otsikoissa. Viimeisimmän Oscar-gaalan juontaja Ellen DeGeneres otti maaliskuussa juhlassa itsestään ja läjästä Hollywood-julkkiksia (muun muassa Brad Pitt, Kevin Spacey, Bradley Cooper, Julia Roberts ja Meryl Streep) omakuvan ja julkaisi sen Twitterissä. Nyt tuota kännykkäräpsäisyä kehutaan maailman parhaaksi selfieksi.

Kutsuipa omakuvaa sitten miksi tahansa, niin jotakin se joka tapauksessa nykyajasta kertoo. Nykyään konserteissa ja yleisötapahtumissa väki näyttää kuvaavan ennen kaikkea itseään. Ihmiskunta on kääntynyt sisäänpäin.

Jos Rihannan konsertissa lavalle ilmestyisi yhtäkkiä takaisin maan päälle tullut Jeesus, niin yleisö kääntyisi selin ja alkaisi ottaa kuvia itsestään ja Jeesuksesta. Jos samaan ruutuun saisi vielä Rihannan pakarat, niin vielä parempi. Ja sitten vaan äkkiä kuva Twitteriin, Instagramiin ja Facebookiin. Minä, Jeesus ja Rihanna, OMG!

Narsismi tuntuu olevan ajan henki. Verkko on täynnä nuorten naisten itsestään ottamia kuvia, joissa huulet ovat vähän törröllään ja tissit hyvin esillä. Notkeimmat ovat saaneet samaan kuvaan etu- ja takapuolensa. Tällaista kuvaa voisi varmaan kutsua tissiepersieksi.

Samaa ulkonäköön keskittyvää pinnallista tyhjäpäisyyttä edustaa myös osa fitness-buumista. Kovin monelle tärkein motiivi kuntosalille muuttamiseen ja kaninruokadieetillä elämiseen on hyvältä näyttäminen.

On ihanaa, kun voi laittaa ikiomaan blogiin kokovartaloselfien, josta kaikki näkevät, että nyt on muuten torson rasvaprosentti lähellä nollaa. Hällä väliä, että nälkä repii sisuskaluja koko ajan ja treenien jälkeen oksettaa.

Kasvata tässä ympäristössä sitten lapsista omanarvontuntoisia ja tasapainoisia yksilöitä, jotka kokevat, että he kelpaavat juuri sellaisina kuin ovat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.