Minä en rypytä piirakoita

Aalto-yliopiston emeritusprofessori ja Osakesäästäjien kunniapuheenjohtaja Jarmo Leppiniemi kertoi näköradiossa, että on tulkinnanvaraista, kutsuuko pankkien rahastomyyntiä neuvomiseksi vai vedättämiseksi. Hän viittasi palkkioihin, joita pankit perivät rahastoista ynnä muista sijoitustuotteistaan.

Taitavana ja kokeneena osakesijoittajana Leppiniemi osaa tehdä itse omat sijoituspäätöksensä. Kaikilta se ei onnistu. Leppiniemen ei kannata pankeille ja varainhoitajille hänelle tarpeettomasta palvelusta maksaa. Valtaosan kansalaisista kannattaa.

Karjalanpiirakka on Suomen suosituin eines. Kuinka moni teistä rypyttää itse piirakkansa? Minä olen joskus pienenä poikana äiti-vainaan kanssa kokeillut.

Siitä huolimatta minua ei piirakanpaisto kiinnosta enkä halua siihen käyttää aikaani, joten ostan ne valmiina kaupasta. Maksan niistä ilomielin, vaikka varmasti tulisi halvemmaksi tehdä itse. Huollatan autoa ja tarvitsen aika ajoin sähköputkimiestä. Vaatteetkin ostan valmiina. Tästä on kyse myös sijoitustuotteiden kaupassa. Kun ei itse osaa tai halua, pitää ostaa rahalla palvelua.

Sijoitusrahasto on palvelu. Säästäjä voi hyvin helposti kasata oman salkkunsa itse tarjolla olevista raaka-aineista. Osakkeita ja korkosijoituksia löytyy netistä pilvin pimein. Mutta entä jos aikaa tai kiinnostusta ei löydy? Tällöin rahat jäävät helposti pankkitilille, jos tuottavammat sijoituskohteet hylätään liian vaikeina ja työläinä. Vaivattomuus myy, ja niin pitääkin.

Leppiniemi antoi vedätykselle tahtomattaan uuden merkityksen, sillä esimerkiksi yhdistelmärahastot ovat tuottaneet viime vuosina rajusti enemmän kuin mitä pankkitileiltä olisi saanut korkoa. Pankkitili on tavallisen säästäjän vaihtoehto näille Leppiniemen kiroamille palveluille.

Sijoittamalla rahastoon asiakas saa yhdellä kertaa hajautetun salkun, jolloin varat on sijoitettu useaan eri kohteeseen. Näin yksittäiseen kohteeseen liittyvä riski poistuu. Rahaston sijoitukset voivat olla ympäri maailmaa ja eri omaisuusluokissa. Osakerahastossa kaikki varat ovat kiinni osakkeissa ja korkorahastoissa korkopapereissa. Niiden yhdistelmät ovat suosittuja jokahenkilön sijoituksia.

Asiakkaan ei tarvitse huolehtia osingoista, mahdollisista valuuttakaupoista eikä korkojen erääntymisistä. Kiinteistörahastoissa salkunhoitaja toimii talonmiehenä ja metsärahastoissa metsänhoitajana, joka hoitaa puukaupat ja istutukset. Suomessa pankkien tarjoamia rahastoja valvotaan tehokkaasti, mikä on tärkeä osa sijoittajan suojaa.

Siinä Leppiniemi on oikeassa, että kulut eivät ole merkityksettömiä pitkän aikavälin tuottovertailussa. Ne kannattaa ottaa selville ja tehdä järkevää vertailua. Hoida säästöhommat siellä, missä se vaivattomimmin kohtuullisilla kuluilla onnistuu. Muuten se voi jäädä tekemättä, mikä tuo harmin muutaman vuoden päästä.

Toivottavasti teistä ei kukaan nyt harmittele, että olisi pitänyt aloittaa viisi vuotta sitten. Älä harmittele viiden vuoden päästä uudelleen, vaikka palvelu vähän maksaisikin.

Kirjoittaja toimii OP:ssa asiantuntijapäällikkönä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.