Minä tein vuoden 2009 kulttuuriteon

Keskisuomalainen on perinteisesti kysynyt vuodenvaihteessa alueen ansioituneelta kulttuuriväeltä vuoden kulttuuritekoa. Ehdotukset on aina esitelty näkyvästi lehdessä vuoden viimeisenä päivänä.

Tämän vuoden ilmiö oli vaatimattomuus. Usean mielestä vuoden kulttuuriteon teki ehdottaja itse, joku hänen läheisensä tai edustamansa organisaatio. Tämän sivuseikan moni vain unohti mainita.

Jotta kulttuuriteot eivät unohtuisi kuin eilisen lehti, tässä vielä Vuoden kulttuuriteko 2009 -omanhännännostajat:

pirkko Rahkila-Rissasen mielestä vuoden kulttuuriteko oli Wanhan Jazzin Ystävät r.y:n ideoima Laulaen Kaikki Muistot -virkistyskonserttiprojekti vanhainkodeissa. Rahkila-Rissasen mukaan projekti "sai paljon kiitosta joka puolelta", ja nyt myös Pirkolta itseltään.

Rahkila-Rissanen on nimittäin projektissa vanhainkoteja kiertäneen Pirkko ja Klassikot -yhtyeen laulusolisti, minkä hän ystävällisesti jätti sähköpostiviestissään kertomatta. Tieto jäsenyydestä Wanhan Jazzin Ystävät r.y:n hallituksessa lisättiin toimituksessa. Vaatimattomuus kaunistaa harvaa laulajaa.

Tanssinopettaja Katariina Hiukkaa ilahdutti jyväskyläläisen Isottaret-ryhmän luokitus valiosarjaan Suomen Nuorisoseurojen Liiton valtakunnallisessa kansantanssiluokittelussa.

Saavutus on varmasti merkittävä, ja Hiukka tietää sen itsekin. Isottaret sai luokituksen Tanssimania-tapahtumassa, jossa se esitti Hiukan tekemän koreografian Koukuissa.

Läheisyyspisteitä ropisee siitä, että Hiukka toimi pitkään Isottarien vetäjänä. Nyt ryhmällä on valioluokituksen lisäksi vyöllään Keskisuomalaisessa julkaistu maininta vuoden kulttuuritekona.

Kuvataiteilija Kaisa Lipposen mielestä vuoden 2009 tihein systeemi oli Monikulttuurikeskus Glorian perustaminen Jyväskylään.

Keskus on epäilemättä tuonut värikkään lisän kaupunkielämään, mutta ihan vierasta torppaa Lipposen kunniamaininta ei lämmitä. Lipponen on Monikulttuurikeskus Glorian perustajajäsen.

Kuvataiteilija Jaakko Jäppinen ansaitsee vuoden 2009 sisäsiittoisuuspalkinnon. Hän jysäytti vuoden kulttuuriteko -mainintansa suoraan perhepiiriin. Jäppisen mielestä hänen kälynsä, veljensä Juho Jäppisen vaimon Anna Ruthin Äkkigalleria on vuoden koskettavin kulttuuriteko.

Näin voi ollakin, Äkkigalleriaa kiitti myös Keski-Suomen läänintaiteilija Live Herring - tiettävästi ihan ilman lähisukulaisuutta.

Lopuksi on mainittava yksi vuoden 2008 itsensäehdottaja. Konneveden kirkkoherra Olavi Virtanen tarjosi Keskisuomalaisessa Konneveden Vox Elevato -kirkkofestivaalia vuoden kulttuuriteoksi. Virtaselle menee näin ollen vuoden myöhässä vuoden 2008 rehellisyyspalkinto. "Kuka kissan hännän nostaa jollei kissa itse", hän perusteli onneksi ihan avoimesti.

Uskomme tietysti itseään tänä vuonna ehdottaneiden kulttuurimaun vilpittömyyteen, mutta mitähän näkyy takaa, kun kissa nostaa omaa häntäänsä?

Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.