Minä voitin apinan

Apina on kaikkien sijoitusammattilaisten kauhu, sillä se on voittanut monet sijoituskilpailut ja siten saattanut karvattomammat salkunhoitajat häpeään. Apina pääsee mukaan sijoituskilpailuihin, kun toimittaja valitsee salkun arpomalla ja nimeää sen apinasalkuksi.

Arvopaperi-lehti teki näin vuosi sitten. Apinan kilpailijoiksi sijoituskilpailuun oli valittu sijoituskirjailijoita. Salkkuni tuotti eniten ja olin ainoa, jonka valinnat tuottivat umpimähkää enemmän. Voiton kunniaksi tarjosin itselleni banaanipirtelön.

Vuoden 2008 ikävät muistot purskahtelivat pintaan, kun Yhdysvalloissa muutamat roskalainoihin sijoittavat sijoitusrahastot ovat joutuneet vaikeuksiin. Esimerkiksi The Third Avenue Focused Credit Fund ei anna sijoittajien nostaa varojaan rahastosta. Roskalainat ovat korkeariskisiä lainoja, joiden avulla yritykset rahoittavat toimintaansa. Hyvänä päivänä ne antavat korkean tuoton. Huonoina aikoina sijoittaja menettää rahaa, sillä velkaa ottaneet yritykset eivät pysty maksamaan takaisin sijoittajille lainaamiaan rahoja.

Vuonna 2008 monet asuntoluottoihin sijoittaneen rahastot olivat vaikeuksissa, kun luottoja oli holtittomasti jaettu maksukyvyttömille asiakkaille. Luottotappioiden vyöry oli valtava ja sijoittajien tappiot moninkertaistuivat, kun tuottoa oli vivutettu ottamalla velkaa. Ensimmäisiä merkkejä ongelmien kasautumisesta oli nimenomaan se, että eniten riskiä ottaneet rahastot joutuivat ongelmiin. Ensimmäinen merkki rahaston ongelmista puolestaan on se, että rahasto kieltäytyy maksamasta lunastuksia sijoittajille. Tällöin kassa on tyhjä ja usein myös rahaston sijoitusten arvostuksissa on epäselvyyksiä.

Voiko tästä vetää johtopäätöksen, että rahoitusmaailma suistuu lähikuukausina raiteiltaan? Valitettavasti syy-seuraussuhteiden löytäminen ei ole näin helppoa. Rahastoja on pelkästään Yhdysvalloissa tuhansia, joten aina löytyy rahasto, joka on vaikeuksissa eikä pysty vastaamaan huutoonsa. Tässä ei ole kyse torakoista ja ei voi sanoa, että jos on nähnyt yhden, täytyy seinän takana olla tuhat lajitoveria piilossa.

Ohjelmistoyhtiö Comptelin osake vahvistui ennen joulua rajusti, kun yhtiö kertoi uusista tilauksistaan. Se pihtasi tilausilmoituksia myös välipäiville. Viidestä tilauksesta kertyy liikevaihtoa 20 miljoonaa euroa, mikä on puolet yhtiön tänä vuonna tiedottamista tilauksista.

En tiedä, liekö ilmoitusten ajankohtaa ajateltu siltä kantilta, että joulun tienoilla pörssin osakevaihto kutistuu sijoittajien lomaillessa ja keskittyessä muihin askareisiin. Pieni osakevaihto ja suuret uutiset voivat tarkoittaa rapsakkaa kurssiliikettä. Näin kävi.

Verottaja on tehnyt hyvän päätöksen. Vuonna 2016 luovutustappio voidaan vähentää kaikista pääomatulosta, kun se on aiemmin ollut vähennyskelpoista ainoastaan luovutusvoitosta. Nyt esimerkiksi vuokratuloista ja osingoista voi vähentää osakkeiden luovutustappioita. Tämä antaa vauhtia salkkusiivouksille, kun tappioista saa hyötyä, vaikka voittoja ei tullutkaan.

Kirjoittaja toimii OP:ssa asiantuntijapäällikkönä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.