Ministerien nimet selviävät tänään

Häkkänen, Terho ja Leppä vahvoilla, mutta Kalmari ja Pekkarinenkin tyrkyllä.

Nyt myös hallituspuolueiden kansanedustajat uskaltavat sanoa sen ääneen. Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) päätös ministereiden määrän vähentämisestä oli väärä ja ministerimäärän lisääminen 14:sta 17:ään on oikea toimenpide.

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok.), työ- ja oikeusministeri Jari Lindströmin (ps.) sekä maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen (kesk.) salkut ovat olleet liian painavia. Lindström on kertonut avoimesti uupumisestaan ja eduskunnassa vitsaillaan, että ”Kimmo juoksee pitkin Eurooppaa kuin pieni orava”.

Samaan hengenvetoon kansanedustajat antavat tunnustusta Tiilikaiselle. Hän on jaksanut käydä Eurooppa-neuvoston kokouksissa pitämässä Suomen puolia.

Grahn-Laasonenkin on vakuuttanut jaksavansa kantaa salkkuaan, mutta sekin menee jakoon. Salkusta irrotetaan kulttuuri- ja urheiluasiat uudelle ministerille, jolle tulevat myös ulkoministeri Timo Soinilta (ps.) Eurooppa-asiat.

Tämän salkun itseoikeutettu ottaja on ex-europarlamentaarikko, perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho, joka kamppailee parhaillaan myös puolueen puheenjohtajuudesta.

Tosin monet perussuomalaiset näkisivät kulttuuri- ja urheiluministerinä myös kansanedustaja Ritva ”Kike” Elomaan (ps.).

Työ- ja oikeusministerin salkku jaetaan niin, että oikeusministeriksi tulee kokoomuslainen. Vahvin ehdokas tähän tehtävään on vahvassa nosteessa oleva puolueen varapuheenjohtaja, juristikansanedustaja Antti Häkkänen Mäntyharjulta.

Hän on Ben Zyskowiczin kanssa ainoa kokoomuksen juristikansanedustaja, mutta Zyskowicz on sanonut, ettei aio ottaa vastaan ministerintehtäviä.

Toisena vaihtoehtona olisi poliisin nostaminen ministeriksi. Vahvoja ehdokkaita ovat eduskuntaryhmää johtava Kalle Jokinen Orimattilasta ja lakivaliokunnan puheenjohtaja Kari Tolvanen Uudeltamaalta.

Sipilä vahvisti tiistaina, että uusi ministeri on maa- ja metsätalous­ministeri ja Tiilikaiselle jäävät asunto- ja ympäristöasiat. Paikassa on vahvimmin kiinni kansanedustaja Jari Leppä. Hän on istunut eduskunnassa jo 18 vuotta, ja tuosta ajasta yli puolet hän on heiluttanut maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtajan nuijaa.

Kaksi vuotta sitten sovittiin, että vaalikauden puolivälissä valiokunnan johtoon nousee kansanedustaja Anne Kalmari Keski-Suomesta. Luontevinta olisi, että Leppä nousisi ministeriksi, kun Kalmari siirtyy johtamaan valiokuntaa.

Kalmarikin mielii ministeriksi ja häntä auttaa sukupuoli. Varapuhemies Mauri Pekkarisenkin nimi on vilahdellut spekulaatioissa. Se ei anna hallituksesta hyvää kuvaa, jos kaikki uudet ministerit ovat miehiä. Pertunmaalaisen Lepän kompastuskivenä voi olla sekin, että oikeusministerikandidaatti Häkkänen on naapurikylän miehiä.

Tosin on muistettava, että Grahn-Laasonen ja perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.) ovat samasta vaalipiiristä. Lisäksi hallituksen sukupuolijakoa tasoittaa se, että kansanedustaja Annika Saarikko nousee Rehulan tilalle ministeriksi.

Uudet ministerit valitaan pikavauhdilla. Perussuomalaiset päätti uudesta ministeristään jo keskiviikkona, mutta julkistaa nimen tänään torstaina. Keskusta on kutsunut puoluehallituksen ja eduskuntaryhmän yhteiskokoukseen torstaina, ja myös kokoomus kokous­taa valinnoista tänään.

Kirjoittaja on Uutissuomalaisen politiikan toimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.