Minne katosivat mahtavat elokuvapalatsit?

Kävin hiljattain esitelmöimässä Aki Kaurismäen elokuvista Riikassa. Tapahtuma oli kolmipäiväinen ja järjestelyistä vastasi Suomen suurlähetystö. Yleisöä oli paikalla runsaasti, avajaisissa jo noin kolmesataa henkeä.

Esityspaikka oli mitä ihmeellisin, juuri 90 vuotta täyttänyt Elizabetes-kadun elokuvapalatsi Splendid Palace, joskus myös Kino Riga -nimellä tunnettu vanha ja loistelias elokuvanäyttämö. Nykyään on hyvin harvinaista, että tällaiset jo mykällä kaudella rakennetut palatsit ovat toiminnassa ja näyttävät elokuvia päivittäin.

Los Angelesin Broadway Avenuella sijaitsee edelleen kaikkiaan 11 loisteliasta elokuvapalatsia, joiden nimet Arcade, Cameo, Million Dollar Theater, Roxy, Rialto,Tower – kertovat menneiden aikojen elokuvanostalgiasta. Tästä kertoo oivallisesti myös David Lynchin elokuva Mulholland Drive (2001), jonka keskeinen jakso sijoittuu Tower-teatteriin.

Monet näistä lopettivat kuitenkin filmien esittämisen jo parikymmentä vuotta sitten, kun digitaalinen kulttuuri alkoi perinpohjaisesti muuttaa elokuvallista maisemaa. Nykyään ne toimivat lähinnä yökerhoina, kirkkoina, kokeellisen taiteen gallerioina tai muun viihde- ja mediateollisuuden palveluksessa. New Yorkissa yksi teatteri toimii yliopiston kahvilana.

Tilalle ovat tulleet modernit multiplex-teatterit ja uudet tekniikat, mutta samalla jotain arvokasta on myös menetetty. Elokuvallisen esittämisen tila ei ole enää läheskään samanlainen kuin mitä se oli elokuvakulttuuriin menneinä vuosikymmeninä. Samanlaista kehitystä on tapahtunut monissa maailman suurkaupungeissa San Franciscosta, Lontooseen ja Tokioon.

Mitä sittemmin on tapahtunut? Millainen tulee olemaan elokuvan tulevaisuus?

Tällaiset kysymykset ovat saaneet yhä enemmän sijaa viime vuosina. Elokuvan teollinen merkitys on edelleen huomattava, vaikka tässäkin suhteessa on havaittavissa muutoksia. Elokuva on jossain määrin menettänyt osan ainutlaatuista statustaan mediakorporaatioiden aiheuttamassa myllerryksessä.

Vuonna 2015 tulee kuluneeksi 120 vuotta ensimmäisistä julkisista elokuvaesityksistä maailmassa. Digitaalisuus on viime vuosikymmeninä noussut avainasemaan, kun ajatellaan elokuvakulttuurin kehitystä laajemmin. Samalla myös elokuvan tulevaisuuteen liittyvät pohdiskelut ovat saaneet uudenlaisia piirteitä osakseen.

Tästä kaikesta on syntynyt erilaisia mediamuotoja käsittävä kokonaisuus, jonka lokeroituminen aikamme kulttuuriin on tapahtunut moninaisella tavalla aiempia mediamuotoja yhdistäen ja muuttaen.

Riikan Splendid Palace tarjoaa toisenlaisen vision. Sen rokokoo-henkisissä saleissa ja ennen muuta niitä ympäröivissä odotushuoneissa elokuvan katsoja voi virittäytyä tulevan näytöksen tunnelmaan ja samalla ihailla katoissa olevia valtavia maalauksia ja seinien uusbarokkisia koristeita.

Splendid Palace on tunnelmaltaan ja ornamentiikaltaan erityisen vaikuttava ja kokemuksena aivan uskomaton. Sen olemuksessa on mahtipontista elokuvan juhlaa, jotain sellaista, joka on lähes kokonaan kadonnut.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.