Mistä löytyy hallituskumppani?

Finnairin työtaistelu näyttää taas venyvän ikäväksi. On noloa, että kansallisessa lentoyhtiössä johto ja henkilöstö eivät löydä sopua työehdoista kuin lakkojen kautta. Finnairin lennot ovat takellelleet toistuvien työtaistelujen takia. Yhtiötä voi jo pitää kriisiytyneenä.

Finnairin toimitusjohtaja Mika Vehviläisen mielestä ammattiyhdistysliike on saanut kuristusotteen. Finnairin on lopulta tehtävä sopimus, jossa ei Vehviläisen mielestä ole yhtiön kannalta järkeä.

Nyt näyttää pahasti siltä, että Finnairissa taistellaan katkeraan loppuun saakka. Tältä romahdukselta yhtiö voi pelastaa hintakilpailun helpottaminen. Näin voi käydä ja siksi Finnairin työntekijöiden on ymmärrettävästi vaikea taipua palkkojen laskuun tai työehtojen heikennyksiin.

Kaiken päässä voi olla myös Finnairin tuho. Suojatuilla markkinoilla aikanaan syntyneitä kansallisia lentoyhtiöitä on Euroopassa kaatunut. Finnairillakaan ei ole erityistä immuniteettiä, joka pitäisi yhtiön väistämättä pystyssä halpalehtoyhtiöiden tahdittamassa maailmanlaajuisessa kilpailussa.

Finnairin sopimiskulttuuri on heikkoa. Toistuvat työtaistelut viittaavat siihen, että kummallakin puolella on jäykkyyttä ja vääriä asenteita.

Vapaiden työmarkkinoiden perushenki on, että osapuolten on sovittava työehdoista. Kukaan muu ei sitä tee heidän puolestaan. Jos yhtiöt kaatuvat aikanaan vääriin sopimuksiin, siitäkin osapuolet loppuviimein kärsivät eniten. Markkinatalous toimii niin, että silloin lennot hoitaa joku muu yhtiö jostakin muusta maasta.

PERUSSUOMALAISTEN puheenjohtaja Timo Soini torppasi viikonloppuna STT:n haastattelussa porvarihallituksen. Hänen mukaan puolue ei halua keskustan ja kokoomuksen hallitukseen vihreiden tilalle.

Soinista tulee näin porvarien kaataja. Jos mielipidetiedustelujen kannatusluvut pitäisivät paikkansa, kokoomus ja keskusta eivät saa hallitusta kokoon ilman perussuomalaisia. RKP ja vihreät eivät riitä täytteeksi.

Soini nousee nykyhallituksen päävastustajaksi. Se olisi sosiaalidemokraateille katkeraa. Puolue ei jäisi vaalitaistelussa varjoon.

Tulossa on yllättävät vaalit. Vaalitulos voi ravistella kolmea suurta puoluetta. Perussuomalaiset nousevat ehkä neljänneksi suureksi puolueeksi.

Vaikka näin kävisi, perussuomalaiset eivät välttämättä ole hallituksessa. Hallituskuvioihin voi tulla aivan uusia variaatioita. Ei edes kolmen suuren puolueen yhteishallitus ole poissuljettu.

Jos gallupluvut toteutuvat, aivan ilmeisesti hallituksen kokoaminen on vaikeaa.

KESKI-SUOMEN vaaliasetelmat ovat todella jännittävät. Keskisuomalaisen Tietoykkösellä teettämän mielipidetutkimuksen mukaan puoluekannatus myötäilee valtakunnallisia lukuja. Perussuomalaiset ovat ainakin nyt vahvoilla.

Keskisuomalaisten ehdokasvalinta näyttää olevan täysin auki. Istuvat kansanedustajat ovat vahvoilla. Haastajia ei vielä ole kovin paljon seuloutunut, mutta vahvoilla kampanjoilla kevään vaaleissa tulee varmasti maakunnasta uusia kansanedustajia.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen päätoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.