Mitään en ole tiennyt vaikka käry kävikin

Kihlakunnansyyttäjä Mikko Jaatinen kertoo tänään ratkaisunsa syyteharkinnassa, joka koskee Suomen Tietotoimiston vuonna 1998 julkaisemaa uutista ja siitä seurannutta oikeudenkäyntiä vuosina 1998-2001. Syyteharkinnassa rikosnimikkeinä ovat väärä ilmianto ja törkeä petos.

Nyt ei siis olla tutkittu dopingaineiden myymistä, ostamista tai salakuljettamista. Dopingin käyttö ei ole Suomessa edes rangaistavaa.

Tämä esitutkinta on pantu alulle kesällä 2008, kun hiihdon entinen päävalmentaja Kari-Pekka Kyrö väitti, että dopingkulttuuri on ollut suomalaisessa hiihdossa systemaattista ja maastohiihdon valmennusjohto on ollut dopingin tehokkain levittäjä Suomessa vuodesta 1985.

Kyrön väite on pahasti ristiriidassa ns. STT:n dopingjutun tuomion kanssa. Siksi valtakunnansyyttäjänvirasto halusi selvittää, että valehtelivatko eräät Hiihtoliiton henkilöt STT:n dopingjutun esitutkinnassa ja oikeudenkäynnissä.

STT VÄITTI tammikuussa 1998, että hiihtäjä Jari Räsänen on käyttänyt kasvuhormonia, jota Hiihtoliiton johtoon kuuluva henkilö on ollut hankkimassa puolella miljoonalla markalla. Räsänen ja parikymmentä Hiihtoliiton johtoon kuulunutta henkilöä teki jutusta rikosilmoituksen ja vaati korvauksia henkisistä kärsimyksistä.

Jutussa on jaettu tuomioita ja korvauksia Helsingin käräjäoikeudessa heinäkuussa 1999 ja hovioikeudessa lokakuussa 2000. Valtionsyyttäjä Maarit Loimukoski käynnisti lisätutkinnan maaliskuussa 2001 ja marraskuussa 2003 valtionsyyttäjä Pekka Koponen päätti, että hiihdon entiset päävalmentajat ja lajipäälliköt Pekka Vähäsöyrinki ja Antti Leppävuori eivät ole syyllistyneet törkeään petokseen tai väärään ilmiantoon.

STT-jutun esitutkinnassa tuli ilmi, että hiihtäjä Sami Heiskanen käytti kasvuhormonia ja testosteronia vuosina 1996-98. Heiskanen kertoi luovuttaneensa kasvuhormonia Janne Immoselle vuonna 1998 ja epo-hormonia 1999.

Laajamittaisesta kiellettyjen aineiden käytöstä saatiin todistus, kun Mika Myllylä, Harri Kirvesniemi, Jari Isometsä, Immonen, Virpi Kuitunen ja Milla Jauho kärähtivät dopingista Lahden MM-hiihdoissa 2001. Kaisa Varis kärähti epon käytöstä ennen Val di Fiemmen MM-hiihtoja vuonna 2003. Myllylä tunnusti helmikuussa 2010 käyttäneensä epoa.

MAALAISJÄRJELLÄ ajateltuna on vaikea uskoa, että hiihdon lajipäällikkönä vuodet 1985-89 ja 1998-2001, naisten maajoukkueen valmentajana vuodet 1992-95 sekä päävalmentajana vuodet 1995-98 toiminut Leppävuori ja hiihdon lajipäällikkönä vuodet 1997-98 päävalmentajana vuodet 1985-89 ja 1992-95 toiminut Vähäsöyrinki eivät olisi tienneet dopingin käytöstä vuosina 1996-2003.

Jari Piirainen toimi hiihdon lajipäällikkönä vuodet 1989-97 ja Hiihtoliiton toimitusjohtajana vuodet 2001-09. Voiko Piirainen olla autuaan tietämätön suomalaisen hiihdon dopingista? Sama kysymys koskee koko 1990-luvun Hiihtoliiton toimitusjohtajana ollutta Esa Klingaa.

Jos yksityisessä firmassa oltaisiin huseerattu kuten Hiihtoliitossa on tehty, eikä toimitusjohtaja tietäisi toimista mitään, ei olisi enää firmaa eikä toimitusjohtajaa.

LAHDEN KISOJEN syntipukiksi uhrautunut ja uhrattu Kyrö arveli Keskisuomalaisen jutussa 21. lokakuuta 2010, että kansan syvät rivit eivät ole koskaan riehaantuneet koko dopingongelmasta. Se on totta. Suomalainen penkkiurheilija ei tuomitse Myllylää, Kirvesniemeä, Isometsää, Immosta, Kuitusta, Jauhoa ja Varista dopingin käytöstä, vaan valehtelusta.

Dopingin käyttö on kansan mielestä hyväksyttävää, koska muutkin maat käyttävät. Mutta valehtelua, väärää ilmiantoa ja törkeää petosta suomalainen ei sulata.

Siksi tämäkin esitutkinta ja syyteharkinta pitää katsoa loppuun asti.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen urheilutoimituksen esimies

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.