Mitä Kovasen lähtö merkitsi?

Tapaus Tommi Kovanen on vielä pahasti kesken. Kukaan ei tiedä, missä Kovanen pelaa ja milloin. Jos veikata pitäisi, sanoisin, että hän ei pelaa tällä kaudella enää missään, eikä koskaan enää SM-liigassa. Ensi kaudella mies nähdään jossain päin Eurooppaa.

Moni kollega ja muu jääkiekon seuraaja on arvellut Kovasen lähdön vaikuttaneen rajusti JYP:n joukkueen ilmapiiriin. "Onko se koko Jyppi nyt ihan sekaisin", on ollut yleisin kysymys. Kapteenin lähtö nähdään luonnollisesti dramaattisena asiana.

JYP:n ilmapiiristä en ole osannut sanoa, siihen ovat kelvollisia vastaamaan vain joukkueen jäsenet, pelaajat, valmentajat ja huolto. Mutta tuloksellisesti Kovasen lähdöllä ei näytä olleen kovin dramaattista merkitystä. Tulosten ja tilastojen valossa JYP otti pikkuruisen hyppäyksen eteenpäin, kun pahoinvoinut kippari lähti.

Kovanen jätti joukkueen 27. lokakuuta. Sen jälkeen JYP on ennen syyskierroksen viimeistä ottelua pelannut 13 matsia. Niistä on saaliina 18 pistettä maalierolla 36-37. Kovasen aikana joukkue pelasi 17 ottelua, saalisti 19 pistettä, maaliero 43-45. Keskimäärin JYP:n peli päättyi Kovasen aikana 2,53-2,65 ja Kovasen jälkeen 2,77-2,85. Ottelukohtainen pistekeskiarvo nousi kipparin lähdön jälkeen 1,12:sta 1,38:aan.

Pelaajien henkilökohtaisissa tilastoissa dramaattisin nousu tapahtui Jaako Niskavaaran tehopisteissä. Kovasen aikana Niskavaara kirjautti 17 ottelussa tehot 3+4. Kovasen lähdön jälkeen mies on pelannut 10 ottelua tehoin 2+5. Ottelukohtainen pistekeskiarvo on siis noussut 0,41:stä 0,7:ään. Tilasto selittyy lähinnä lisääntyneenä ylivoima-aikana. Samuli Piiroisen saldo Kovasen aikana oli 13 ottelussa 2+1, Kovasen jälkeen on syntynyt 12 matsissa 5+1. Keskiarvo on siis noussut 0,23:sta 0,5:een, mutta Piiroisen osalta on huomioitava, ettei mies saanut juurikaan peliaikaa alkukaudesta.

Jyri Marttisen tilastot ennen ja jälkeen Kovasen ovat niin ikään mielenkiintoista luettavaa. Kovasen aikana "Jyssy" iski 17 ottelussa 5+6 pistettä (ka 0,65), kun Kovasen jälkeen on syntynyt 13 ottelussa 3+5 (ka 0,62). Raju muutos löytyy plus-miinus- ja jäähytilastoista. Kovasen aikana Marttisen plus-miinus näytti lukemaa -1, Kovasen jälkeen pelatuissa otteluissa terrieripuolustajan saldo on +8! Jäähymäärä on pudonnut 42 minuutista 20:een. Tilastollisesti Jyssy on siis lokakuun lopun jälkeen puolustanut paremmin ja kiukutellut vähemmän.

Niin ja sitten se oleellisin, eli tilanne sarjataulukossa. Kun kapteeni Kovanen jätti joukkonsa, oli JYP SM-liigassa 12:ntena, kolmen pisteen päässä kymmenennestä sijasta, siis viimeisestä säälipleijaripaikasta. Ennen lauantain Blues-ottelua JYP on SM-liigassa 12:ntena, viiden pisteen päässä kymmenennestä sijasta. Mutta kymppinä majailevalla Lukolla on kaksi ottelua enemmän pelattuna.

Summasummarum: Kovasen lähdöllä oli vähän tai ei lainkaan merkitystä.

So what's all the fuss?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.