Mitä tekevät nuoret johtajat?

Kunnissa etsitään nyt uusia polkuja tulevaisuuteen. Tilanne ei ole helppo. Tulot eivät riitä ja velanotollakin on rajansa.

Vaikka valta on viime kädessä luottamushenkilöillä, ovat kuntien ja kaupunkien ylimmät virkamiehet sittenkin avainasemassa.

Veromaksajat odottavat uusia avauksia erityisesti nuorilta kunnanjohtajilta. Heissä on - tai ainakin pitäisi olla - tulevaisuuden toivo.

Keski-Suomen kuntien virkamiesjohdossa useita nuoria, vuonna 1970 ja sen jälkeen syntyneitä.

NUORIN KUNNANJOHTAJA on taas kerran Kyyjärvellä. Matti Muukkosen otteista puhutaan jo maakunnassakin. Muukkosen sanotaan olevan hyvä kuuntelija ja ennakkoluuloton mies ideoihin tarttumisessa.

Saarijärvellä asetetaan suuria odotuksia nuoreen kaupunginjohtajaan Janne Kinnuseen. Monet toivovat Kinnusen tuulettavan Saarijärveä niin, että kunnalliskulttuuria rasittavista paikallisista riidoista päästään.

Nuoriin kuntajohtajiin kohdistuu odotuksia koko Saarijärven seudulla. Kinnusen ja Muukkosen yhteistyön odotetaan avaavan seutukuntaa rasittavan umpisolmun. Kolmantena avainhenkilönä mainitaan Kyyjärven edellinen kunnanjohtaja Mikael Palola, nuorten ryhmään kuuluva terveydenhuollon kuntayhtymän johtaja. Arvellaan, että Kinnunen ja Muukkonen saavat Palolalta arvokasta tukea, kun seutukunnan yhteistyön tiivistämiseen tartutaan tosissaan. Yhteistyön aloittaminen on Saarijärven seudulla välttämätöntä. Jotakin mallia voisi löytyä Viitasaarelta ja Pihtiputaalta.

SAARIJÄRVEN seudulla on nuorten avainvirkamiesten keskittymä, mutta tulevaisuuden miehiä löytyy muualtakin maakunnasta. Kunnanjohtaja Matti Mäkinen on Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnasta kaupungin kunnallisopolitiikan kautta Hankasalmen ykkösvirkaan edennyt vaikuttaja.

Nuorten kärkivirkamiesten joukkoon kuuluu myös Jyväskylän apulaiskaupunginjohtaja Timo Koivisto. Hänet tunnetaan pätevänä ja vaikutusvaltaisena virkamiehenä, jolla on huomattavaa roolia uuden Jyväskylän rakentamisessa. Koivisto on myös virkamies, jonka Suomi koostuu maakunnista.

KESKI-SUOMEN nuorten kuntajohtajien yhteistyö voisi olla voimatekijä maakunnan kehittämisessä. Sekin on vahvuus, että ryhmässä on edustettuna eri poliittisia suuntia. Kyyjärven Muukkonen on kokoomuslainen, Saarijärven Kinnunen lähinnä keskustalainen, Hankasalmen Mäkinen vihreä ja Jyväskylän Koivisto sosiaalidemokraatti.

Ryhmällä on erityisen hyvät yhteydet politiikan huipulle. Mäkisellä on erinomaisen läheinen suhde maan hallitukseen. Koivistolla on täsmälleen sama yhteys opposition ytimeen. Kinnunen voi ottaa yhteyttä enoonsa, kun tarvitaan kontakti valtioneuvostoon. Muukkonen on jo tunnettu puolueessaan, joten hän pääsee sitä kautta suurtenkin herrojen puheille. Ja kivenheiton päässä kunnanvirastosta asuu kunnallisneuvos Tapio Lintulahti, joka tuntee laajalti tämän maan herroja.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen pääkirjoitustoimituksen esimies.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.