Mitä todella tarkoittaa saappaat jalassa kaatuminen?

Olisi hyvä keksiä ikivanhojen sporttifraasien tilalle ihan upouutta jargonia. Mutta koska palstanpitäjä on suhteellisen laiska otus, hänestä ei sellaiseen oikein ole.

Sen sijaan hän viihdytti taannoin itseään kehittelemällä uudenlaisia merkityksiä kuluneille sanonnoille. Siis: mistä tulee sanonta kaatua saappaat jalassa? Palstanpitäjä arvioi saappaat jalassa kaatumisen olevan ihan kirjaimellinen juttu: kunnon sotilas kaatuu saappaat jalassa.

Mutta, entäs, jos niissä saappaissa onkin korkeat piikkikorot? Näin ollen sanonta kääntyisi päälaelleen. Että jos vastikään itsensä löytänyt transvestiitti lipsahtaa katolleen iljanteisella kadulla ja on sonnustautunut korkeakorkoisiin saappaisiin, käsilaukkuun ja vaaleanpunaiseen puuhkaan.

Eipä ole kovin testosteronia uhkuvaa saappaat jalassa kaatumista se. Eikä kunniakastakaan lie.

Hullun urheilun saappaanvarsityöryhmä jää tarkkailemaan JYP-Kärpät-finaalisarjaa. Kuka lopulta kaatuu ja kaatuuko häviäjä saappaat jalassa?

JYP:N playoff-taipaleen aikana sen aidon Risto Dufvan lisäksi julkisuudessa on viivähtänyt viikko sitten tälläkin palstalla mainittu "vara-RD". Mutta, kuten tarkkasilmäisimmät ovat saattaneet havaita, Dufvia on vielä kolmaskin, nimittäin JYP-fanien hellästi vaalima pahvi-RD.

Pahvi-RD:stä köpöttelemmekin kätevää aasinsiltaa pitkin paperin, tarkemmin paperitähtien pariin. Siis: Alkuperäisteos The Kinks: Celluloid Heroes, jonka suomalaisversio on Juicen klassikko vuosien takaa: Paperitähdet.

Tämä tähän kohtaan uudelleen JYP-aiheisesti sanoitettuna. Kiitos ja anteeksi…

Lätkää jokainen katsoo / kaikki halliin tallustaa / Kaikki tahtoo nähdä sen / kun Jyppi tuulettaa / Moni saakin Blackstage-paikan / ja istuu tuoliin pehmeään / Ja kun katson ylös aitioon / siellä Kari Tynin nään

Taas muistan Mäntymaan Villen / melko kehnosti laukoi hän / Ja tehtyänsä maalin / hän oli ihmeissään / On Havu jo Suomen mestari / alakerran urakkamies / Mut kun svenssoni tarjos sopparii / se eläkerahoja ties

Pahvi-RD:n näät / kun katsot lehtiin eilisiin / Voitti Jyppi tai ei, siitä varmasti puhuttiin / Matsi-baariin mentiin ja tuopit hörpättiin / Jupe tarjosi ensin, sitten itse ostettiin

Ei Virtas-Vemmu koskaan / menettää vois kiekkoa / Vaikka koutsi käskis syötellä / niin Vemmu harhauttaa / Miika Lahti kaatuu hienosti / ja sitten kiekon menettää / Ja kaikki muutkin vaihtopenkiltä / löytää Dufvan ärjyvän

Vänttis-Vänä iskee silmää / aina naisen nähdessään / Vesis kertoo vitsin väsyneen / vaikka sitä kielletään / Mutta kuka muistaa Tuokkolaa / hän täysin unohtui / Sinkun show oli niin kovaääninen / että pakit sanoi hui!

Lätkää jokainen katsoo / kaikki halliin tallustaa / Ja kaikki huutaa RAUTAA / kun Pöllänen komentaa / Janne kyllä ne osaa möykätä / ei siitä tartte huolestuu / Sillä Hippoksen lätkäfaneille / eivät pärjää fanit muut.

Voi kun elämä oisikin pelkkä Urheilulehti vain / täydellistä Sihvosta täynnä viikottain / Eihän Kanada-malja oikeesti Kärppien ois / eikä Kanada-maljaa Oulusta saa pois…

Kirjoittaja on toimittaja ja Keskisuomalaisen avustaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.