Mitä ylioppilaat tänään...

Iskulause "mitä ylioppilaat tänään, sitä kansa huomenna" on kieltämättä lennokas, mutta se ei pidä paikkaansa. Kansa ei ole seurannut opiskelijaliikkeen nopeasti vaihtuvia virtauksia.

1970-luvulla äärivasemmisto oli voimissaan opiskelijoiden keskuudessa. "Eteenpäin Otto-Ville Kuusisen viitoittamaa tietä", raikui iskulauseena Jyväskylänkin kampuksella. Mutta ei kansa seurannut ja taistolaiset luopuivat aikanaan aatteistaan, valmistuivat maistereiksi ja hakivat paikkansa yhteiskuntaa säilyttävien voimien ydinryhmissä.

Paljon puhuttu taistolainen opiskelijaliike eli vain muutamia vuosia. Se oli näkyvä ja kuuluva vähemmistö, jonka vaikutus ylioppilaskuntien käytännön toiminnassa jäi tosiasiassa vähäiseksi.

Puoluepolitisoituneen opiskelijaliikkeen vuodet merkitsivät JYY:ssa aktiivista vaihetta ja ennen muuta rakentamisen aikaa. Ylioppilastalo ja uimahalli nousivat jo 1960-luvulla. Todellinen suurhanke Kortepohjan ylioppilaskylä saatiin valmiiksi 1970-luvulla.

Ajan opiskelijapoliitikot olivat siinä realisteja, että rakentaminen delegoitiin opiskelijapolitiikan ulkopuolella. Sitä veti legendaarinen kaupunginvouti Erkki Rutanen. Melkoista menoa sekin oli, mutta valmista tuli. Tornitalo toisensa jälkeen nousi Kortepohjaan.

Suunta JYY:ssa on taas poliittisten opiskelijajärjestöihin. Vihreät on edustajiston suurin ryhmä. Mukana on myös "maltillinen äärivasemmisto". Opiskelijoiden politikointi on jotakin aivan muuta kuin silloin ennen. Ja niin pitääkin olla.

YLIOPPILASKUNTA vietti äskettäin 75-vuotisjuhliaan. Juhlaillallisilla oli niin hauskaa, ettei olisi etukäteen arvannut. Ohjelmaan kuului tosi mielenkiintoinen ja työjärjestykseltään suorastaan jännittävä konferenssi. Jos paljastaisin "konferenssiasiakirjojen" sisällön puhumattakaan paikasta, jossa niihin perehdyttiin, ei moni uskoisi, että minäkin olin mukana.

Ylioppilaskunnan juhlassa tuli mieleen, että asialliset hommat hoidetaan, perinteitä vaalitaan ja juhlitaan!

JYVÄSKYLÄN yliopiston ylioppilaskunta hoitaa arkiasioitaan realistisesti. Taloutta on hoidettu pitkään varovasti. JYY:ssa on jatkunut perinne talousasioiden pitämisestä varsinaisen ylioppilaspolitiikan ulkopuolella. Talouspäällikkö Maija Saarnisto pitää bisnesasiat näpeissään. Vaihtuvat opiskelijapoliitikot tekevät viisaasti ratkaistessaan asiat hänen esittämällään tavalla.

Onko realismi ja varovaisuus sen syy vain seuraus, että valta ylioppilaskunnassa on muissakin kuin talousasioissa naisten käsissä?

Tomera pääsihteeri Minna Hautamäki pitää taatusti langat käsissään. JYY:lla on kahdeksan sihteeriä, joista naisia kuusi. Täsmälleen sama naisylivalta on Soile Korisevan johtamassa hallituksessa.

Ja sehän tiedetään, että todelliset vallankäyttäjät pysyttelevät mielellään sivummalla. Toimistosihteeri Mirja Ritvonen on avustanut vuodesta 1968 ja vuosi vuodelta entistä enemmän opettanut ja ohjannut pääsihteereitä ja opiskelijapoliitikkoja.

Mihin JYY joutuu sitten, kun Mirja lähtee!

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen pääkirjoitustoimituksen esimies.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.