Mitalirohmu ja tuleva isä ei jännittänyt

Runsaan 6 000 asukkaan alppikylä Ruhpolding elää jälleen vuoden parasta aikaansa. Kansainvälinen ampumahiihtosirkus on pysähtynyt Baijeriin.

Ruhpoldingiin johtava tie on joka päivä tukossa busseista ja MM-kisoihin jonottavien kisaturistien henkilöautoista. Kylän keskusta oli jo päivää ennen ensimmäistä kisamatkaa kuin jättimäinen markkinapaikka, tupaten täynnä värikästä väkeä.

Ruhpolding on nyt MM-kisojen näyttämönä neljännen kerran vuoden 1979 jälkeen. Kisajärjestäjät halusivat stadioninsa nykyvaatimusten mukaiseksi, ja Ruhpoldingin kupeessa sijaitseva Chiemgau Arena rakennettiin uuteen uskoon kaksi vuotta sitten. Lopputulos on hulppea, mutta hulppeat olivat 16 miljoonan euron kustannuksetkin.

Kisoja markkinoidaan ampumahiihtoperheen yhteisenä juhlahetkenä, ja aikamoiset kekkerit baijerilaiset ovat saaneet aikaiseksi Zirmberg-vuoren juurelle. Ampumahiihto näyttää ainakin Baijerin osavaltiossa olevan Saksan kansallisurheilu, jalkapalloa tietenkään unohtamatta.

 

MM-kisat ovat puolivälissä, mutta suomalaisittain ilon hetket ovat jääneet Mari Laukkasen pikamatkan 15:nteen tilaan.

Kaisa Mäkäräinen kangistui menestysodotuksiin lauantaina. Sunnuntaina näytti sentään vähän paremmalta. Takaa-ajo alkoi hyvin, mutta toinen pystypaikka paljasti taas vuoden takaisen maailmanmestarin epävarmuuden ammunnassa. Mäkäräinen kuuluu maailmancupin terävimpään kärkeen hiihdossa, mutta ammunta ei ole yhtä varmaa kuin viime kaudella.

Jäljellä ovat vielä normaalimatka ja yhteislähtökisa sekä viesti. Niissä Mäkäräinen voi parantaa esityksiään. Lähtökohta keskiviikon normaalimatkalle on kuitenkin vaikea. Ammunnassa on ongelmia, eikä Ruhpoldingin pehmeä latukaan sovi Kaisalle.

 

Martin Fourcade on nousemassa näiden kisojen kuninkaaksi. Kaksi kultamitalia voittaneen ranskalaisen takaa löytyy myös kova tekijä. Ruotsin Carl Johan Bergman ei turhia pingottanut MM-kisoja. Hän tuli pikavauhdilla Ruhpoldingiin, nappasi viikonvaihteessa kaksi mitalia ja mietti jo sunnuntaina pikaista lähtöä takaisin kotiin.

Ruotsalainen saapui kisapaikalle vasta torstaina. Hän malttoi lähteä matkaan, vaikka norjalainen ampumahiihtäjävaimo Liv-Kjersti Eikeland oli viimeisillään raskaana kotona Norjassa. Laskettu aika oli lauantaina, jolloin tuleva isä otti ensimmäisen mitalinsa pikamatkalla.

Bergman muistaa nämä MM-kisat pitkään. Synnytysjännityksen ja matkustusohjelman keskellä hänelle ei jäänyt aikaa pyöritellä mielessään tulevia kilpailuja.

MM-pronssin ja MM-hopean jälkeen ruotsalainen oli omien sanojensa mukaan valmis lähtemään kotiin kultaa hakemaan. Nähtäväksi jää, palaako Bergman vielä kisamaisemiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.