Miten potkia itsensä piirakalle...

Keuruu mielii nousta vuoden 2016 loppuun mennessä Läntisen Keski-Suomen hyvinvointikeskukseksi. Kohti päämäärää mennään tutkimusten, suunnitelmien ja vähän haasteidenkin voimalla. Vision ydinkysymys on, miten saada kaikki kaupunkilaiset nauttimaan liikuntapiirakkaa nykyistä innokkaammin.

UKK-Instituutin kehittämän terveysliikunnan liikuntapiirakan aineksistahan puolet on perus- eli arki-, hyöty- ja työmatkaliikuntaa, neljännes kestävyys- ja toinen neljännes lihaskuntoliikuntaa. Perusannoksia tulisi napsia päivittäin, kuntoilusatseja jokseenkin joka toinen päivä.

Moisen liikuntaleipomuksen voi pistellä poskeensa joka kylässä, kunhan saa potkituksi itsensä jalkeille. Keuruulla on mahdollisuudet päästä jopa herkuttelemaan: on liikuntapaikkoja, liikuttavia seuroja ja liikuntaan kannustajia.

LIIKUNTARAKENTAMINEN on ollut Keuruulla niin kovaa, että yleisönosastoissa on purnattu veronmaksajien rahoja hupuloidun liikaakin. Mutta jokainenhan saa verorahoilleen sitä enemmän vastinetta, mitä enemmän käyttää luotua tarjontaa!

Kaupunginluottamusväki on tarttunut aktiivisesti toimeen hyvinvointikeskuksen syntymiseksi. Hallituksen puheenjohtaja Merja Ahonen laati terveysliikunnan toimenpideohjelman, kaupunginhallitus haastoi valtuutetut kunnonkohotustalkoisiin, ja vapaa-aikatoimi työstää yhdessä Jyväskylän yliopiston liikuntatieteiden laitoksen kanssa liikuntapoliittista ohjelmaa vuosille 2010-2016.

Hallituksen haasteeseen vastasi 35 valtuutetusta 25. Hallitukseen kuuluva Kunnossa kaiken ikää -ohjelman kenttäpäällikkö Kaisa Saarentola on urakoinut heille ja monille muillekin haasteeseen tarttuneille kuntopaketteja. Tavoitteenahan oli, että haaste leviäisi kulovalkeana kaupunkilaisten pariin.

LIIKUNTAPOLIITTISEN ohjelman suunnittelu alkoi 500 keuruulaiselle lähetetyllä kyselyllä, jolla tutkittiin harrastuneisuutta ja toiveita. Ylivoimaisesti suosituinta oli kävelylenkkeily, sitten pyöräily, hyötyliikunta, hiihto ja sauvakävely.

Vastaajat pitivät liikuntaharrastamisen edellytyksiä hyvinä: On kevytväyliä, Keurusselän liikuntakeskus, Tervan liikuntapuisto, palloilukenttiä, jäähalli ja pikapuoliin uimahallista remontissa kehkeytyvä vesiliikuntakeskuskin - ja Tervan rannassa jopa hauskat, jättimäiset kuntosalivälineet.

Kuvaavaa kuitenkin on, että 38 prosenttia vastaajista koki oman liikuntaharrastuksensa suurimmaksi esteeksi ajanpuutteen ja 34 prosenttia saamattomuuden ja laiskuuden. Listan kärkipäässä olivat myös perhe-elämän vaatimukset, työstä johtuva väsymys ja harrastustoverin puute.

Kummallista kyllä, televisiolle meillä kyllä tuntuu aina aikaa löytyvän...

- MUISTA, että liikunnasta tulee aina hyvä olo, yritti muuan äiti kasvattaa tytärtään.

- Niinpä, mutta liikkeelle lähtemisestä ei, huokaisi nuori nainen.

Totta. Suurin haaste on, miten itse kukin saisi potkituksi itsensä liikkeelle nauttimaan tuota suorastaan tyrkyllä olevaa liikuntapiirakkaa?

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen Keuruun aluetoimittaja

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.