Miten sinulla menee?

Aamun lehti, toivottavasti ei tämä lehti, kertoo lomauttamisien, irtisanomisien ja yt-neuvottelujen uutisia. Työt loppuvat, lomautus on edessä tai se arvostettu työ, jota on saanut tehdä, viedäänkin Kiinaan. Yrittäjällä nousee pala kurkkuun näiden uutisten äärellä.

Yrityskannastamme yli puolet on yksinyrittäjiä ja 98 prosenttia mikro- ja pk-yrityksiä. Näiden kohdalla harvoin tapahtuu asioita, jotka ylittävät uutiskynnyksen, sillä uutisen pohjana on usein suuruuden ekonomia.

Pitkään elinkeinoelämän järjestöissä toimineena hieman huolestuttaa, että suuret yritykset kertovat ja toimivat voimakkaan taantuman edellyttämällä tavalla, mutta pienet yritykset ja yksinyrittäjät eivät tätä viestiä kerro. On kysymyksen aika. Yrittäjäjärjestössä kysymmekin miten sinulla menee?

Olen huolestunut siitä ovatko pienet yritykset ja yrittäjät venyttämässä omaa selkänahkaa ja jaksamista liian tiukalle. Tutkimuksissa on todettu, että pk-yritykset ovat olleet parhaita työnantajia. Talouden tilannetta ajatellen merkittävämpi havainto on se, että uusista työpaikoista 80 prosenttia syntyy nyt pieniin yrityksiin.

Teen johtopäätöksen, että suurella osalla maakuntamme yrittäjillä on "huolikäyrä" korkealla yrityksensä ja työntekijöidensä puolesta.

Talouden lainalaisuudet kohtaavat kaikkia yrityksiä samalla tavalla, mutta yrittäjällä on usein itsellä kaikki yrityksessä kiinni; asunto, auto ja muu varallisuus. Puhumattakaan oman tai perheen osaamisesta ja kokonaisesta elämäntyöstä. Siis kiinni on niin henkinen kuin taloudellinen resurssi.

Nyt ei voi syyllistää. Kokonaistalouden tilanteet ovat aiheuttaneet muut tekijät kuin yrittäjät itse. Muutos on usein hidasta toteuttaa pienemmässäkin yrityksessä ja etenkin, kun toimitaan laskevilla markkinoilla. Nyt on kaikki syyt toivoa yrityselämän toimijoiden, rahoitustukijärjestelmien ja neuvontaorganisaatioiden pystyvän nopeaan ja tehokkaaseen toimintaan sillan rakentamiseksi taantuman yli - myös pk-yritykselle yksinyrittäjiä myöten. Nyt on tärkeää neuvoa yrittäjää oikean avun luokse.

Tarvitsemme kipeästi uusia kasvajia. Työn ja toimeentulon tuottajiksi voi lähteä pienestä, mutta tässä ajassa se ei ole helppoa ilman organisaatioiden neuvontaa ja tukea.

Taloudellisesti tuettu uusyritystoiminta on suuri mahdollisuus. Mutta pitkään tuettuna yritystoiminta voi jopa näivettää olemassa olevaa ja kehittyvää yritystoimintaa, jos tukiperusteita ei kohdisteta niillekin samalla tavalla. Maakunnassamme osaamisen pääoma on pyrittävä kaikin keinoin pitämään täällä, reuna-alueita unohtamatta.

Miten sinulla menee -kysymys ei pelkästään riitä, pitää myös kuunnella vastaus. On siis myös kuuntelemisen aika.

Kirjoittaja on Keski-Suomen Yrittäjät ry puheenjohtaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.