Miten tulijat pääsevät töihin?

Pohjoismaat tiukentavat kilvan lakejaan, jotta turvapaikanhakijoiden vyöry vaimenisi. Suomeen on tullut tänä vuonna lähes 31 000 turvapaikanhakijaa. Kiivaimpana viikkona tulijoita oli 4 200. Nyt tahti on rauhoittunut noin 700 tulijan viikkotasolle.

Ruotsiin on tullut 149 000 turvapaikanhakijaa. Norjaa on hakeutunut 30 000 turvapaikanhakijaa ja Tanskaan 18 000.

Juha Sipilä (kesk.), Petteri Orpo (kok.) ja Jari Lindström (ps.) kertoivat maanantaina turvapaikkapolitiikan kiristämisestä. Nykyinen laisäädäntömme on luotu tilanteeseen, jossa turvapaikanhakijoita tulee vain joitakin satoja tai tuhansia.

Tänä vuonna Eurooppaan on vyörynyt 1,2 miljoonaa laittomasti rajat ylittänyttä henkilöä. Osa heistä on lähtenyt pakoon sotaa ja kuolemanvaaraa ja osa hakee elämälleen parempia mahdollisuuksia. Taustalla on valtiojärjestelmien sortumisia. Syyria ja Irak ovat sotatantereita. Myös Afganistanin ja Somalian sisäiset sodat tuottavat edelleen pakolaisvirtoja.

Korkeintaan kolmannes turvapaikanhakijoista saa turvapaikan. Käytännössä tämä tarkoittaa, että Suomen pitäisi saada 20 000 väärää tulijaa nopeasti seulottua ja lähetettyä pois maasta.

Tämä ei ole helppoa, vaikka turvapaikkakäsittelyjä kaikin keinoin nopeutetaan. Ja kun päätös turvapaikasta saadaan, alkavat ongelmat. Palautus on vaikeaa ja välillä ehkä mahdotonta. Pahimmillaan palautettava turvapaikanhakija aiheuttaa suuret kulut.

Siksi olisi tärkeää, että hakijat seulottaisiin jo lähellä EU:n etelärajaa. Ja vain turvapaikkaan oikeuttavat otettaisiin sisään unionin alueelle.

Samaan aikaan suhtautuminen turvapaikanhakijoihin kärjistyy.

On hassua kuunnella, kun kohta kuusikymppinen pönäköityvä mies puhuu nyt huolestuneena naisten elämänpiirin kaventumisesta raiskausten pelon takia. Sirkeäsilmäiset vasemmistofeministinaiset taas pitävät yllättäen retoriikassa esillä pakolaisten oikeuksia ja vaikenevat nyt naisten asioista. Yleensä he kyllä jaksavat puhua naisten oikeuksista ja miesten vioista.

Suomeen jää noin 10 000 turvapaikan saanutta. Perheiden yhdistäminen tuo aikanaan lisää ihmisiä.

Tulijat pitäisi saada nopeasti kouluihin ja töihin. Suotavaa olisi, että heti hakuvaiheessa tulijat ohjattaisiin työpalveluun, jonka vastineena väliaikainenkin toimeentulo tulisi. Työ sosiaalistaa suomalaiseen yhteiskuntaan.

Turvapaikan saavien työllistäminen on yhteiskunnan kannalta ratkaisevan tärkeä kysymys. Siksi olisi tärkeää muuttaa nykyisiä säännöksiämme. Suomen kieltä taitamaton työllistyy huonosti.

Radikaali ratkaisu olisi hyväksyä turvapaikan saaneiden palkkaaminen esimerkiksi kuuden vuoden ajan minimipalkkasäännöksiämme alhaisemmilla palkoille. Tämä voisi luoda uusia työtehtäviä ja mahdollistaa tulijoille pääsyn työmarkkinoillemme ja osaksi yhteiskuntaamme.

Jos tulijoiden työllistäminen onnistuu, turvapaikanhakijat ovat piristysruiske Suomen talouteen. Jos uusia keinoja ei käytetä, edessä on paljon työttömyyttä. Silloin tulijoista tulee yhteiskunnalle kustannustaakka.

Valinta olisi järkevää tehdä työn ja sosiaalistumisen eduksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.