Miten voi asiantuntija olla näin väärässä?

Viime keskiviikkona heräsin olohuoneesta kantautuneeseen huutoon: Trump on uusi presidentti. Vaimohan se sieltä raportoi Yhdysvaltain vaalien yllättävää lopputulosta. Pahoitin mieleni, sillä Donald Trumpin voiton oli määrä suistaa osakemarkkinat rajuun laskuun. Aasian osakemarkkinat olivatkin jo vajoamassa.

Aamun uutiset ja asiantuntijalausunnot lupasivat Eurooppaan rajua laskua. Joku ennusti jopa kaupankäynnin keskeytyksiä, mikä on äärimmäinen keino paniikin hillitsemiseksi. Lumipyry tehosti tunnelmaa. Miksi en myynyt osakkeitani tiistaina, edes vähän sieltä salkunreunasta?

Istuin uutispimennossa työtehtävien parissa aamupäivän. Puolilta päivin avasin uutiset ja luulin Lumiani jäätyneen. Se näytti alle prosentin laskua. Voiko olla totta? Miten kattava kaarti koti- ja ulkomaisia, erittäin kovapalkkaisia, asiantuntijoita ennusti osakekurssien suunnan parin tunnin päähän näin väärin? Oliko sittenkään iso yllätys, jos kahdesta valitaan toinen?

Viikon opetus on, että sijoittaminen on parhaimmillaan tylsää puuhaa. Älä hötkyile uutisten takia. Kukaan ei tiedä, mitä seuraavaksi tapahtuu. Vakuuttavakin analyysi on vain hyvä arvaus ja voi olla sinänsä hyvää viihdettä. Jo brexit opetti, että pidä suunnitelmastasi kiinni. Ole järkevä ja säästä säännöllisesti. Nauti elämästä ja vaurastumisesta.

Säästäjän kuudennen käskyn mukaan hajautus tarkoittaa sijoitusten jakamista useisiin eri sijoituskohteisiin. Kun sijoitat useisiin eri voimalla ja jopa eri suuntiin liikkuviin kohteisiin, arvopaperisalkkusi kokonaisriski alenee. Yksittäinen osakesijoitus voi tuottaa erittäin hyvin tai se voi tuottaa hurjan pettymyksen. Nokia ja Talvivaara lienevät tästä parhaat esimerkit.

Salkkuun kannattaa ottaa korko- ja osakesijoituksia, sillä niiden riskitaso poikkeaa selvästi toisistaan. Sijoitukset pitää hajauttaa maantieteellisesti ja osakesalkkuun kannattaa ottaa eri toimialojen yrityksiä. Hajautuksen voit hoitaa joko itse tai valmiin pakettiratkaisun kautta. Palvelusta pitää vähän maksaa, mutta esimerkiksi yhdistelmärahastossa hajautus on hoidettu asiakkaan puolesta.

Korkosijoitukset ovat hyvin hajautetun salkun peruskivi tarjoten suhteellisen vakaata tuottoa osakkeita maltillisemmalla riskillä. Tämä ei tarkoita, etteivätkö korkosijoitukset voisi tuottaa tappiota. Näin käy silloin, jos korkotaso nousee. Myös luottotappioita voi tulla. Korkosijoitusten ongelma tällä hetkellä on, että niistä ei saa tuottoa. Sen vuoksi sijoittajat suosivat myös kiinteistöjä ja metsää.

Salkun jakautuminen korko- ja osakesijoitusten kesken määrittelee salkun tuotto-odotuksen ja riskitason. Salkun sijoitusten jakoa eri omaisuusluokkiin kutsutaan allokaatioksi. Tutkimusten mukaan yli 90 prosenttia salkun tuoton vaihtelusta selittyy tehdyillä allokaatiopäätöksillä eli sillä, kuinka varat on kohdennettu eri omaisuusluokkiin. Toisin sanoen yksittäisillä osakevalinnoilla on hajautetussa sijoitussalkussa loppujen lopuksi vain pieni merkitys pitkän aikavälin tuottoihin.

Kirjoittaja toimii OP:ssa asiantuntijapäällikkönä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.