Mitkä conit?

Mitä ajattelet sanasta con? Onko se se outo tapahtuma, johon pikkutytöt kerääntyvät pinkeissä mekoissaan tai ihmeellisissä cosplay-asuissaan ihkuttamaan söpöjä japanilaisia? Voin itsekin myöntää ennen ajatelleeni näin, mutta mieleni on muuttunut täysin, kiitos paremman perehdytyksen ja kokemuksen.

Con on lyhenne sanasta convention, kokoontuminen. Se on tapahtuma, jonne samoista aiheista kiinnostuneet ihmiset kokoontuvat kuuntelemaan paneeleja, tapaamaan samanhenkistä väkeä ja viettämään aikaa. Teemana on usein japanilainen populaarikulttuuri, kuten tapahtumissa Animecon, Desucon ja Tracon. Jyväskylälläkin on oma Katsudoconinsa.

Yksi conperinteistä on cosplay, siis costume play, joka suomennetaan pukuleikiksi tai naamiaisiksi. Miksi vain hahmoksi pukeutuminen on suotavaa ja aiheesta kilpaillaankin.

Pari viikkoa sitten kävin tutustumassa uuteen, Helsingissä pidettyyn Fanfestiin, joka keskittyi Japanin kulttuurin sijasta länsimaalaiseen viihteeseen ja fanikulttuuriin. Käsiteltyjä aiheita olivat esimerkiksi Doctor Who, Uusi Sherlock, Marvel ja Pokemon.

Jälkeenpäin voin sanoa tuon viikonlopun tunnelman olleen hintansa arvoinen. Kummat sarvipäiset hahmot, käsi kädessä kulkevat Dean ja Castiel Supernaturalista, sekä tuntemattomista kuvien ottaminen olivat täysin normaalia ja se oli mahtavaa vaihtelua tavan arkeen. Conit ovat tavallaan tilaisuus olla vapaampi sillä tekosyyllä että jakaa mielenkiinnon kohteen.

Jos siis löytää omia kiinnostuksenkohteita sivuavan conin, ei sitä kannata ohittaa. Yhteenkuuluvuuden tunne voittaa ennakkoluulot ja coneissa on helppo löytää uusia kiinnostavia asioita ja ystäviäkin. Ennakkoluulot musertuvat keltä vaan, joka ottaa aikaa mennä con-tapahtumaan ennen tuomitsemista.

Kirjoittaja opiskelee Lyseon lukion Pre IB -linjalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.