Mitkä kirjat haluaisit elokuviksi?

Joskus, kun on tylsää tai ei tahdo millään keksiä tv-kolumnin aihetta, voi vaikka pohtia sitä, mitkä kaikki kirjat haluaisi elokuviksi saatettavan.

Aika usein on käynyt mielessä, että useampikin Ilkka Remeksen opus voisi toimia elokuvana. Viime vuosina mies on tosin hieman mekaanisesti alkanut toistaa itseään, mutta silti. En tiedä, onko moisia hankkeita koskaan ollut vireillä, mutta suomalaisleffojen kengännauhabudjetilla tällainen tuotanto ei onnistuisi. Hollywood-tason resurssit, kernaasti.

Tuottaja Markus Selin arveli takavuosina, että Remes-filmatisointi maksaisi minimissäänkin 6-10 miljoonaa euroa. Yli kuuden miljoonan suomalaisia elokuvia historia tuntee vain kolme: Big Game (8,5 me), Iron Sky (7,5 me) ja Niko - Lentäjän poika (6,1 me). Ellei oteta lukuun 65 miljoonaa maksanutta Angry Birds -animaatiota, joka ei virallisesti ollut suomalainen elokuva.

Pienempää ja realistisempaa settiä voisivat olla Markku Ropposen Kuhala-dekkarit. Mainitsen tämän lähinnä siksi, että ne sattuvat sijoittumaan rakkaaseen kotikaupunkiini Jyväskylään. Takavuosina, kun asuin muutaman vuoden toisaalla, luin Kuhaloita melkein tippa linssissä.

Otto Kuhala on iso keski-ikäinen mölli. Näillä määreillä juolahti ensimmäisenä mieleen Salkkari-Ismo Esko Kovero, mutta ei hän voi Kuhala olla. Antti Reini on liian laiha, Aake Kalliala inasen liian vanha. Jussi Lampi liian pahis ja liian pitkä.

Tähänkö tämä nyt kaatui?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.