Momentum aarniometsässä

Joutilas pääsiäinen muuttui yhtäkkiä sähköiseksi, kun Suomen Sieniseuran Facebook-sivua selaillessani tajusin, että nythän on jo sieniaika.

Sivulla kohkattiin käpynastakka-nimisestä pienestä sienestä, jota juuri tänä keväänä on erityisen paljon. Se ei ole syötävä, mutta saalistettava kuitenkin. Luonteeltaan sieni on piileskelijä: saattaa kulua vuosikymmeniäkin, ettei sitä näy lainkaan.

Pitäähän tuollainen harvinaisuus yrittää bongata.

Musta, nastaa muistuttava kotelosieni kasvaa kuusenkävyllä, ja niitähän metsissä piisaa. Yllätyksekseni yhden lempipaikkani, Muuramen Isolahden Kuusmäen aarniometsän etelärinteet olivat jo aivan sulat lumesta, vaikka tienvarsilla vielä oli penkat.

Ihmisen aivot ovat merkilliset. Jo menomatkalla Roninmäen tv-maston lautasantennit näyttivät käpynastakoilta. Aivan kuten Ylistönrinteen Hyöky-patsas näyttää keväisin korvasieneltä. Uudelle asuntomessualueelle on puolestaan pystytetty patsas vaaleanruskealle lehtokorvasienelle.

Kuusenkäpyjä näkyi kaikkialla. Onneksi tuli otettua lukulasit mukaan, ilman niitä olisi ollut pulassa.

Noin kolmensadan kävyn jälkeen niiden kääntely alkoi käydä työstä. Huimasi ja oksetti, sillä lukulasit päässä jatkuva kumarassa kulkeminen vastasi ainakin kymmentä kierrosta tivolin possujunassa. Hyvä, ettei tullut käpy ylen alle.

Lopputulos on huono, sillä yhtään käpynastakkaa ei kävyissä näkynyt. Metsässä oli silti mukava tallustaa pitkästä aikaa. Ensin oli outoa, kun linnut metelöivät äänekkäästi soidinmenoissaan. Yleensä sieniaikaan ne ovat jo hiljaisia, mitä nyt korvasienessä kuulee käen jatkuvaa kukuntaa.

Ehkä ei vielä ollut oikea momentum käpysienille näillä korkeuksilla.

Tuo kammottava sana on tullut tutuksi jääkiekon SM-liigan mitalipelien tv-selostuksista. Momentum oli ja meni tai on kohta tulossa. Tekisi mieli katsoa pelejä ilman ääntä, jotta säästyisi momentumilta.

No, tuleepahan kalliilta erikoiskanavalta kerrankin jotain muutakin kuin ainaista MotoGP:tä. Sitä hurinaa ei hermo meinaa kestää millään.

Vielä pahemmin kuin jääkiekossa, momentum epäonnistuu eräällä laitteella keittiössä. Marketista asiakaslahjaksi saatu automaattinen saippua-annostelija hurisee ja ruiskuttaa saippuaa omia aikojaan tiskipöydällä. Melkein käy jo sääliksi.

Purtilo on hygieeninen ja toimii ilman käden kosketusta liiketunnistimella. Se on asennettu ilmeisen herkäksi. Kun kissa kävelee läheltä päivystyspaikalleen jääkaapin ovelle, saippua tervehtii loiskauttamalla annoksen pitkin pöytää. Myös ihmisten tiskipöytätouhuihin se reagoi turauksilla.

Ehkä kerran olen muistanut automaattisaippuan olemassaolon käsiä pestessä. Aina tulee käytettyä vanhasta muistista vieressä seisovaa tavallista saippupulloa, jonka painonokka on arvatenkin hyvin saastainen.

Eduskuntavaaliehdokkailla on parhaillaan momentumien momentum, onhan ennakkoäänestys jo käynnissä. Onneksi vaalit eivät ole kesällä, silloin ehdokkaiden hampaanvälit olisivat täynnä hyttysiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.