Montakin syytä protestoida

Romanialaisten vaatimukset presidentti Traian Basescun sekä pääministeri Emil Bocin hallituksen erosta ovat nopeasti levinneet ja yltyneet mellakoiksi, joissa on käytetty kyynelkaasua ja polttopulloja.

Kansalaiset syyttävät johtajiaan työpaikkojen menetyksistä, köyhyyden syventämisestä, korruptiosta ja aikeista yksityistää terveydenhuolto. Vastikään hallitus leikkasi taas palkkoja ja eläkkeitä sekä nosti arvonlisäveroa, mikä lisäsi kansan raivoa.

Vaikka Romania on osa Euroopan unionia, poliitikot tuntuvat elävän Romaniassa aivan omassa maailmassaan. Tästä näytti esimerkkiä ulkoministeri Teodor Baconschi, joka nimitteli blogissaan mielenosoittajia ”typeriksi ja väkivaltaisiksi slummiasukkaiksi”.

Monet muutkin romanialaiset poliitikot ovat hankkineet huonon maineensa aivan itse. Edellisten, vuoden 2008 parlamenttivaalien jälkeen puolueidensa riveistä on eronnut kymmeniä kansanedustajia. Takinkäännöt näkyvät arvostuksessa. Äänestysaktiivisuus viime vaaleissa oli alhaisin sitten kommunismin kukistumisen, 39 prosenttia. Seuraavat parlamenttivaalit ovat luvassa syksyllä.

 

Boc on joutunut remontoimaan hallitustaan toistuvasti. Yleisimpiä ministerierojen syitä ovat olleet erilaiset virkavirheet ja virka-aseman väärinkäytösepäilyt.

Bocin läheisen kumppanin, presidentti Basescun kannatus on mitattu paitsi presidentinvaaleissa myös kansanäänestyksessä, jossa kysyttiin, voiko virantoimituksesta väliaikaisesti erotettu, perustuslain rikkomisesta ja mafiayhteyksistään syytetty presidentti jatkaa virassaan. Tuolloin kansa vastasi vielä myöntävästi.

Korruptiota valvovan Transparency Internationalin viime vuoden luokituksessa Romanian 75. sija oli Euroopan huonoimpia, monien Afrikan maiden tasolla. Harmaan talouden osuudeksi arvioidaan yhä 35–40 prosenttia vuonna 2005 käyttöön otetusta 16 prosentin tasaverosta huolimatta.

Järjestäytynyt rikollisuus elää muun muassa salakuljetuksella. Yksi kukoistava ala on naiskauppa, jossa Romania on merkittävä lähtö- ja kauttakulkumaa koko Euroopan mittakaavassa.

Kun hämärähommat ovat kiinteä osa yhteiskuntaa, ne eivät ole olleet vieraita hallituksellekaan. Romania on ollut Yhdysvaltain uskollisimpia liittolaisia terrorismin vastaisessa sodassa. Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun CIA:n salainen vankila toimi Romaniassa ainakin vuosina 2003–2005.

 

Kommunismin kukistuttua myös Romaniaan tuli paljon ulkomaisia sijoituksia edullisen työvoiman vuoksi. Ongelmina ovat kuitenkin olleet korruptio, byrokratia ja inflaatio. Investointi-ilmapiiri on heikko, kun järjestäytynyt rikollisuus ja lahjonta ohjaavat infrastruktuurin rakentamiseen tarkoitetut varat vääriin taskuihin. Nyt tuotanto jo siirtyy Itä-Euroopasta vielä kovemman työkurin maihin Aasiaan.

Maailman taloustaantuma syksyllä 2008 iski erityisen rajusti Romaniaan, jonka bkt laski vuonna 2009 yli 7 prosenttia. Kun vaikea taloustilanne lamauttaa sisäpolitiikan, uudistuspaineet kasautuvat ja riippuvuus ulkomaisesta rahoituksesta kasvaa. Romania on nyt tässä kierteessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.