Moraaliton kolmio

Suomalaiset poliitikot ovat pääsääntöisesti tavallisia asuntovelallisia. Rikkaat poliitikot ovat olleet aina poikkeustapauksia eikä politikoimalla rikastuta.

Hyvä niin. Ilmiö osoittaa, että poliittinen järjestelmä on kansanvaltainen ja kaikkine puutteineen sittenkin verrattain terve. Asuntovelkojaan maksavat kansanedustajat ja ministerit ovat todiste siitä, etteivät poliitikot ole Suomessa lahjottavissa.

POLIITIKOT rikastuvat niissä maissa, joissa korruptio on yhteiskuntaa ja oikeusvaltiota kalvava syöpä.

Poliitikkojen ja avainasemissa olevien virkamiesten lahjonta oli ilmeisesti jo tulossa Suomessakin maan tavaksi sodan jälkeen talouden ja erityisesti ulkomaankaupan säännöstelyn vuosina. Jostain syystä ilmiötä ei ole tutkittu.

VAIKKA korruptiota ei sanan varsinaisessa mielessä olekaan, ovat poliitikkojen, puolueiden ja elinkeinoelämän epäterveet ja vähintäänkin moraalisesti kyseenalaiset kytkennät ongelma myös Suomessa.

Vuosien 1982-1986 oikeuskansleri Kai Korte (1922-1992) tunnettiin suoraselkäisenä "rötösherrojen" jahtaajana. Hän vaati, että myös moraalinen jääviys oli otettava vakavasti. Moraalittoman kolmion tyyppiesimerkki on asetelma, jossa esimerkiksi rakennusliike lahjoittaa puolueen kunnallisjärjestölle rahaa uskoen, että se ohjaa kyseistä puoluetta maankäytön suunnittelussa lahjoittajan etujen mukaiselle linjalle.

Tätä rakenteellista korruptiota on ollut ja on kaiketi edelleenkin. Se on väärin, vaikka näyttöä varsinaisesta rikoksesta on yleensä mahdoton saada.

Suomessa on itäisen hallintokulttuurin piirteitä ja historian valossa se on täysin ymmärrettävää. Toisin kuin monissa länsimaissa poliitikkojen ja virkamiesten ei ole tapana erota, jos he jäävät kiinni moraalisesti kyseenalaisesta teosta.

Korte oli ankara mies vääryyttä ja moraalittomuutta vastaan, mutta samalla hän tähdensi, ettei pidä mennä äärimmäisyyksiin. "Kyllä minä jättäisin esimerkiksi sukupuolimoraalin tämän ulkopuolelle", hän huomautti vakavasti vuonna 1989.

TURKULAINEN Ilkka Kanerva (kok.) on valittu Varsinais-Suomen vaalipiiristä kansanedustajaksi kymmenen kertaa. Vuodesta 1975 yhtäjaksoisesti valtiopäivämiehenä ollut Kanerva on virkaiältään nykyisen eduskunnan vanhin.

Nyt Kanerva on syytettynä lahjusten ottamisesta. Kysymys on siitä, että Kanervalle järjestettiin vuonna 2008 poikkeuksellisen hulppeat 60-vuotispäivät.

Joukko liikemiehiä maksoi laskun ja he ovat syytettyinä lahjusten antamisesta päivänsankarille, joka oli tuolloin monien muiden toimintansa ohella Varsinais-Suomen liiton hallituksen puheenjohtaja.

Liikemiehet kustansivat Kanervalle synttäreitä kymmenillä tuhansilla euroilla. Ehkä päivänsankarin olisi pitänyt jarrutella, vaikka poliitikon synttärit ovatkin enemmän tai vähemmän kampanjaa seuraavia vaaleja varten.

Oikeus päättää aikanaan tapahtuiko rikos. Moraaliton kolmio siinä joka tapauksessa hahmottuu.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen pääkirjoitustoimituksen esimies.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.