Muistatko vielä vuoden 2014?

Ikävöimme mennyttä yhä nopeam­min. Onkin jo syytä kaihota vuoden 2014 vanhoja hyviä aikoja, jolloin aikamiehet vetivät punaiset housut kinttuihinsa ja nuoret naiset menivät töihin ilman housuja – pelkissä legginsseissä.

Alkuvuodesta 2014 jatkui väittely, onko ilmastonmuutos faktaa vai fiktiota. Etelä-Suomessa lunta ei ollut nähty miesmuistiin, joten hiihtotaidosta oli tullut yhtä katoavaa kansanperinnettä kuin kanteleen soitosta. Lumisateen varalta lapsille myytiin lumipallomuottia.

Hallitus oli toimintakyvytön jo neljättä vuotta, joten kansaa hallittiin halvalla juustolla, laihdutusvinkeillä ja pelolla. ”Tässä se nyt on tutkitusti”, kertoi lööppi viikoittain uudesta ihmedieetistä ja viereinen lööppi rysäytti kansalta vetelät housuun kirkumalla venäläishävittäjän nousseen taas ilmaan.

Yle aikaisti viikonlopun virallista lopetussignaaliaan tunnilla. Miljoona työn orjaa oli ehdollistunut kiroamaan yhteen ääneen elämän loppumista Arto Nybergin alkaessa sunnuntaina 19.45.

Matkailu ei avartanut. Maikkari lähetti Aku Hirviniemen kärsimään krapulaansa Kiinaan, ja Nelonen lähetti Amerikkaan kieltä ja kulttuuria tuntemattoman venäläismiehen. ”Mitähän täällä tapahtuu?” kysyttiin vuoden matkailuohjelmassa.

Eduskunnassa ennennäkemätöntä hysteriaa aiheutti normaalisti käyttäytynyt mies. Juha Sipilän kannatus nousi pilviin, kun oikeisto havaitsi keskustajohtajan jo toteuttaneen kokoomuslaisen unelman.

Vastakkainasettelu palasi politiikkaan. Mediassa vaihtoehtoja oli tasan kaksi eli vasemmisto-onnen seppä Li Andersson ja oikeistopolitrukki Susanna Koski, joiden tv-vastakkainasettelu päättyi siihen, että he lähtivät vetämään toistensa vaalivankkureita yhteispamfletilla.

Armon vuosi 2014 oli omien arvojen ylistämisen juhlavuosi. Kansalaisten patistamana kansanedustajat äänestivät parin äänen marginaalilla ihmisten olevan tasa-arvoisia. Vähemmälle huomiolle jäi hallituksen tasa-arvoinen lapsilisäleikkaus, jolla vaikeutettiin köyhien perheenperustamismahdollisuuksia.

Kirkosta erosivat protestiksi homojen verotukselle ihmiset, jotka eivät olleet siellä koskaan käyneetkään. Kirkkovaaleissa äänestysprosentti pysyi yhä samana kuin seurakunnan jäsenyydestään epätietoisten osuus.

Leikkikentillä lapset istuivat apaattisina keinuissa vanhempien tykätessä kavereidensa lasten kuvista ja yrittäessä ottaa itse vielä parempia. Ruokaa ei ehditty syödä lämpimänä, kun se piti kuvata ensin oikeassa valossa.

Urheiluvuosi kului jälleen keskustelemalla siitä, saako luistimet jalassa lyödä toista kyynärpäällä päähän.

Vuosi huipentui itsenäisyyspäivään. Presidentin kätellessä Linnassa edeltäjiensä leijonapinsseillä lahjomia veropakolaisia ulkona suoritettiin historiallinen joukkoylennys. Pahaa oloaan­ kapitalistisiin polkupyörätelineisiin purkaneet alkoholistit nimittivät itsensä anarkisteiksi.

Vuonna 2014 vanhukset oli piilotettu laitoksiin, mutta itsenäisyyspäiväjuhlissa kuviin otettiin kiintiövanhus. Vuosi päättyi koko Suomen yhteishämmästelyyn, voiko vanhakin olla älykäs ja onnellinen.

Kirjoittaja on vapaa tutkija.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.