Muisti aina täynnä

Jääkaapin ovessa muistilappuja hammastarkastuksista, eteisen oven eteen aseteltuna kolme eri kassia: päiväkotitavarat, jalkapallovarusteet ja pienimmäisen uimavarusteet. Kaapin päälle pino erilaisia lomakkeita lähdössä sinne ja tänne.

Sitten, päiväkodilla, puuttuu kuitenkin yksi tarvittava paperi. Muisti pettää eikä vielä olla edes töissä. Tiedättekö tunteen?

Arkisia muistettavia asioita on melkoinen määrä. Kaikki se on kuitenkin vain vireää harjoittelua siihen, mikä nykyaikuista odottaa töissä. Etenkin tietotyössä muisti on kovilla.

Jos aivot kuormittuvat sekä työssä että vapaa-aikana, voi ihmisenkin järjestelmä ylikuumentua. Olo voi olla kuin täyteen ahdetulla tallennuslaitteella – tekisi mieli kirkua: muisti täynnä!

Vaan miten täpötäyden tallennustilan saisi tyhjennettyä? Aivojen väsymys voi oireilla toisin kuin fyysinen väsymys.

Muistamisen laatu on muuttunut. Siinä missä koululaiset pyrkivät tallettamaan oppimansa pitkäkestoiseen muistiin, liikkuu valtaosa työelämän informaatiosta lyhyessä työmuistissa.

Ennen aivot olivat ihmiselle sitä, mitä tietokone nykyään. Ennen tieto tallentui ihmismuistiin ja kirjoihin, ei koneelle. Nykyihmisen pää toimii monessa asiassa kuin laskukone, se käsittelee tiedon, muttei säilytä sitä. Tarvittaessa tieto kaivetaan uudelleen esiin säilöstä: tietojärjestelmistä – harvemmin enää kirjoista.

Muistin käyttö on selvästi muuttunut. Nopeuden ja soveltamisen merkitys on korostunut, säilyttämisen merkitys vähentynyt. Ehkä ihminenkin on samalla muuttunut?

Monen mielestä muutos, esimerkiksi elämänrytmin nopeutuminen, voi olla yksinomaan kielteistä. Mutta se voi olla myös myönteistä.

Aivot tarvitsevat treeniä pysyäkseen kunnossa – ja sitä nykyelämä taatusti tarjoaa. Muistista on kuitenkin pidettävä huolta.

Työterveyslaitoksen mukaan muistin kuormittuminen näkyy arjessa esimerkiksi unohteluna, virheinä ja työnteon hidastumisena.

Nykyajan tietotyö kuormittaa etenkin lyhytaikaista työmuistia. Yövalvominen ja työpäivien venyminen saattavat ajaa nuorenkin ihmisen muistiongelmiin.

Koska myös varsinaiset muistisairaudet yleistyvät, saattavat muistamisongelmat säikäyttää. Työikäinen sairastuu muistisairauksiin kuitenkin vain harvoin. Yleensä kyse on ylikuormittumisesta.

Ihmisaivot ovat fiksu vekotin. Kun jotain unohtuu, yrittävät aivot kai kertoa jotakin. Kun kuorma on täynnä, ylimääräinen putoaa kyydistä.

Geriatri Jyrki Rintalan mukaan keskushermoston kuormittuminen vaikuttaa työn tuottavuuteen. Muistista huolehtimisella on erityistä merkitystä, jos työuria halutaan pidentää. (Mediuutiset 10.1.2014.)

Tietotyöläisille muisti on arkisen työnteon lapio. Välttämätön työväline, joka kaipaa toisinaan huoltoa. Myös muisti tarvitsee kesälomaa: pienempää kuormaa ja hitaampaa tahtia.

Lomalla on oltava lupa unohtaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.