Musiikki- ohjelmaa musiikitta

Radio Puheella on pistämätön ohjelmatyyppi: musiikkiohjelmat ilman musiikkia. Kanavalla haastatellaan pokkana muusikkoja, vaikka koko kanavan konseptihan on puhe, siis musiikittomuus.

Haastattelujen kimmokkeena on milloin uusin levy, milloin koko karriääri. Musiikillisia ansioita käsitellään aivan tyvestä latvaan.

Kuuntelija kiemurtelee joskus enemmän, joskus vähemmän, sillä on tietysti Muusikkoja ja muusikkoja, Levyjä ja levyjä, Musiikkia ja musiikkia.

On paljon musiikkia, jonka saa soimaan korvissa ilman kymmenettätuhannetta radiosoittoakin, mutta moni Puheen vieraista on uusi tuttavuus. Silloin kuuntelija on kuin tulisilla hiilillä: Pliis, antakaa pieni vinkki, millaisesta musiikista on puhe.

Mutta tämäkin on toisaalta ja toisaalta, vähän niin kuin melkein kaikki muukin maailmassa.

Monta kertaa on virkistävää tutustua ihmisen ajatuksiin – vaikkapa musiikista – ilman turhaa painolastia siitä, mitä on ajatusten takana tai millaisia tuotoksia ajatusten pohjalta on syntynyt.

Puhe antaa kohdata uuden ihmisen, jolla on lopulta ihan mielenkiintoisia ajatuksia. Useimmilla ihmisillä on. Hänen musiikkinsa jää tuntemattomaksi, mikä on tietysti muusikon kannalta harmillista.

Ehkä Puheessa voitaisiin siksi tehdä sellainen säännön vahvistava poikkeus, että musiikkiohjelmissa soitettaisiin biisi tai pari. Tai ei tehtäisi musiikkiohjelmia.

Palstalla puhutaan radiosta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.