Muslimit ja me

Suomen uusi eduskunta edustaa entistä paremmin Suomen kansaa, saimmehan kaksi muslimitaustaista nuorta edustajaa, Nasima Razmyarin ja Ozan Yanarin.

Me suomalaiset voimme olla ylpeitä omista muslimeistamme. Heitä ovat muun muassa palkittu elokuvaohjaaja Najma Mohamud, wushu-urheilun mestari Hamed Shafae, arabikirjallisuuden huippuihin kuuluva Hassan Blasim (Vapaudenaukion mielipuoli), loistavat senegalilaiset muusikot Meissa Niang, Macoumba Ndiaye, kansalaismoraalin äänitorvi Ujuni Ahmed, Suomen tataarit jne. Sääli, että kirjailija Umayya Abu-Hanna muutti pois Suomesta.

Euroopan populistipiireissä kammoksutaan muslimien väestönkasvua ja heidän maahanmuuttoaan. Ennusteiden mukaan muslimien osuus maailman väestöstä vuonna 2030 olisi noin neljäsosa, kun vuonna 1990 se oli viidesosa. Syynä tähän on se, että muslimien lisääntymisnopeus on kaksinkertainen ei-muslimeihin nähden.

Väestönkasvua hidastaisi, jos naisten asemaa islamilaisissa maissa onnistuttaisiin vahvistamaan. Euroopan unioni epäilemättä jatkaa maahanmuuton rajoittamista, mutta sen tulisi tapahtua humaanilla tavalla.

Länsimaat ovat pelanneet korttinsa kehnosti ensin ristiretkissä ja myöhemmin ottomaanivaltakunnan perinnönjaossa, sittemmin öljydiktatuurien liittolaisina ja jo puolen vuosisadan ajan Israelin varauksettomassa tukemisessa.

On hyvä muistaa, että islamilaisessa kulttuurissa pelastui Kreikan filosofian merkkiteoksia ja luotiin paljolti perusta matematiikalle, tähtitieteelle ja arkkitehtuurillekin. Islamin piirissä on luotu merkittäviä maailmankirjallisuuden huipputeoksia.

Tämän hetken islamilainen uhka on Isis, joka ei suinkaan perustu koraaniin. Isis heijastaa äärimmäistä turhautumista, jonka aineksina ovat Lähi-idän imperialistiset sodat, siirtomaahistoriassa säilynyt feodalismi, nuorten syrjäytyminen globalisaation vyöryssä, Saudi-Arabian tukema äärivanhoillinen wahhabilainen lahkolaisuus ja palestiinalaisten kärsimykset Israelin miehityksessä.

Isis on onnistunut houkuttelemaan kymmeniä tuhansia nuoria muualta maailmasta muka islamilaiseen ”ihannevaltioon”, julmaan ja suvaitsemattomaan kalifaattiin. Tämä on tappio Euroopan ja Pohjois-Amerikan kulttuureille, jotka eivät ole panostaneet riittävästi musliminuorten sivistykseen, koulutukseen, työllisyyteen ja omanarvontuntoon.

Isisiä ei voidaan voittaa koskaan asein, vaan ainoastaan vahvistamalla maltillisia voimia islamin piirissä kuten Tunisiassa, Kurdistanissa, Libanonissa, Somaliassa ja varsinkin tukemalla naisten voimaannuttamista. Riitta Uosukainen emännöi  maailman musliminaiskansanedustajien maailmankonferenssia Helsingissä jo vuonna 1998.

Islamin maailma tarvitsee sosiaalisen vallankumouksen, joka nostaa sivistyksen, suvaitsevaisuuden ja naisten oikeudet jalustalle. Meidän jokaisen tulee tehdä osamme ojentaen kätemme muslimeille niin Suomessa kuin kaukomailla. Vain siten voimme luoda turvallisemman ja kestävän maailman.

Kirjoittaja on suurlähettiläs emeritus ja tietokirjailija.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.