Mustat eivät osaa uida ja muita typeriä väitteitä

Olen törmännyt täällä Etelä-Afrikassa ihmisiin, jotka uskovat, että köyhyys johtuu tyhmyydestä. Siis että peltihökkeleissä asuu tyhmiä. Monet myös uskovat, että mustat eivät osaa uida. Olisikohan syynä pikemminkin, että apartheid vei mustilta mahdollisuudet koulutukseen ja vaurastumiseen, eikä uima-altaita ja merenrantahuviloita ollut edes mahdollisuus havitella. Missä sitä uimista oppisi muuten kuin vedessä?

Holokausti ja apartheid ovat muistuttamassa rasistisen vihan suurista kertomuksista.

Nyt ilmiö on jälleen otsikoissa, eikä suinkaan vain ääriliikkeiden tihutöinä. Luin äskettäin Suomen uutisista 10-vuotiaan Etelä-Afrikasta adoptoidun pojan nimittelystä ja pahoinpitelystä. Asialla olivat teinitytöt.

Eteläafrikkalainen kirjailija ja toimittaja Gavin Evans julkaisi äskettäin teoksen Black brain, White brain: Is Intelligence Skin Deep? Provokatiivinen nimi kirjalle, jossa on myrkyllisen keiton ainekset. Tosin kirjallaan Evans pyrkii nimenomaan todistamaan, että ihonväri ja älykkyys eivät kulje käsi kädessä.

Evans puhuu tarkemmin rasistisesta tieteestä, racist science. Yksi esimerkki siitä on viime vuonna ilmestyneen englantilaisen tiedetoimittajan Nicholas Waden kirja Troublesome Inheritance: Genes, Race and Human history. Wade esittää, että japanilaiset ovat geeneiltään autoritäärisiä, britit yritteliäitä ja suomalaiset väkivaltaisia ja impulsiivisia juoppoja. No niin, saatiinpahan taas kuulla. Waden mukaan älykkyys (IQ) periytyy eikä voi muuttua enää syntymän jälkeen.

Puoli vuotta kirjan julkistamisen jälkeen yli sata evoluutioasiantuntijaa lyttäsi Waden teoriat vaarallisina. Mutta vahinko oli jo tapahtunut.

Omalla opuksellaan Evans iskee Wadea vastaan tukeutumalla muun muassa kaksostutkimukseen. Erilaisissa ympäristöissä kasvaneiden identtisten kaksosten älykkyysosamäärä on erilainen. Mitä enemmän koulutusta ja muita resursseja, sitä suurempi on todennäköisyys, että älykkyysosamäärä kasvaa. Evansin mielestä älykkyysosamäärä on tosin kaikella tavalla huono mittari. Älykkyyttä kun on monenlaista.

Yksi harhainen, mutta suosittu teoria liittyy ihmiskunnan varhaiseen asuttamiseen maapallolla. Että eurooppalaiset ja aasialaiset olisivat ihmisälyn aatelia, koska he joutuivat selviytymään jääkausista. Tai toinen. Että Saharan eteläpuolelle olisi joskus iskenyt älykkyyttä heikentävä geenimutaatio.

Vihapuhetta tukevat hölynpölyteoriat ja -teoreetikot pitää kiertää kaukaa.

Kirjoittaja on Etelä-Afrikassa asuva vapaa toimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.