Mutta mikä kumma oikein on HuTtMpOr?

Jiihaa! Nyt se vihdoin tapahtuu! Pasila, Porilaisten marssi!

Suomalainen huippu-urheilu palaa tuota pikaa menestyksen makealle polulle. Muuta vaihtoehtoa ei ole, sillä Suomen Olympiakomitean hallitus on nimennyt "huippu-urheilun toimintatavan muutosprojektin ohjausryhmän", siis HTMO:n tai HuTtMpOr:n.

No niin. Kun porukan virallisessa nimessä on neljä yhdyssanaa, niin hippulat varmasti vinkuvat kun suomalainen urheilu viilettää kohti kultaa ja kunniaa.

Keskiviikkona julkistettua pumppua johtaa SLU:n pääsihteeri Jukka Pekkala. Palstanpitäjä on tehnyt urheilutoimittajan töitä pian 13 vuotta, mutta vielä hänelle ei ole valjennut, millaisia ovat Pekkalan ansiot suomalaisen huippu-urheilun saralla.

Myöskään SLU:n ansioista hänellä ei ole harmainta haisua. Ryhmän muut jäsenet ovat Erkka Westerlund, Mika Kojonkoski, Tapio Korjus ja Leena Paavolainen.

Hullun urheilun wanhoja hyvien aikojen perään haikaileva Kaikki ei pelaa -työryhmä pitää Westerlundia ja Kojonkoskea rautaisina ammattilaisina. Korjuksesta ja Paavolaisesta se ei ole ihan varma. Lisäksi työryhmä arvioi, että sekä Westerlund että Kojonkoski edesauttaisivat suomalaista huippu-urheilua parhaiten varsinaisessa leipätyössään, valmentajina.

TYÖRYHMÄN BUDJETTI tälle vuodelle on puolisen miljoonaa euroa. Jengi on kasassa ainakin vuoden 2012 loppuun ja kahdelle seuraavalle vuodelle pätäkkää on luvassa yhteensä kolme miljoonaa euroa.

Palstanpitäjä ei juuri työryhmistä ja mietinnöistä ymmärrä, mutta koko komeuden kasaamiseen liittyy jo ihan lähtökohtaisesti eriskummallinen ristiriita.

Yle Uutisten haastattelemat suomalaiset urheiluvaikuttajat olivat sitä mieltä, että kansakunnan huippu-urheilu laahaa, koska Pekkalan pyörittämä SLU on unohtanut huippu-urheilun ja kilpailun. Silti juuri tämän halipusi-järjestön napamies valittiin johtamaan muutokseen tähtäävän työryhmän työtä.

Wanha kehno Matti Ahde ehti jo arvella, että syöksykierre alkoi 1990-luvulla, kun TUL:n ja SVUL:n verinen taistelu päättyi SVUL:n kupsahdettua. Sekä Ahde että toinen jo ammoisten aikojen konna Ilkka Kanerva totesivat, että Kaikki pelaa -mentaliteetti on tuhonnut kilpailemisen suomalaisesta urheilusta.

Hullun urheilun Seppo Räty -työryhmä halveksii työryhmiä ja urheilujohtajia, mutta tunnustaa herrojen puhuvan asiaa. Huippu-urheilu ei yleensä ole pikkukivaa puuhastelua. Se on rajua ja raakaa touhua, joka vaatii äärimmäistä kilpailuhenkisyyttä, korkeaa kipukynnystä ja jopa häikäilemättömyyttä.

TYÖRYHMÄ PÄÄTTIKIN kaivaa arkistoista Hullun urheilun kannanoton asian tiimoilta. Tämä on niinkin kaukaa kuin marraskuulta 2006:

Palstanpitäjä alkoi miettiä mielessään, miksi juuri urheilussa sellaistenkin, jotka eivät osaa, pitäisi saada sohia joka paikassa. Siirretäänpä sama ideologia vaikka musiikkiin.

Niin kuin on eritasoisia jalkapalloilijoita tai jääkiekkoilijoita, on myös eritasoisia pianonpimputtajia ja kitaranrämpyttäjiä. Laulajista nyt puhumattakaan.

Ajatellaanpa vaikka jostain varhaisteineistä kasattua puhallinorkesteria, jossa soittavat ikäluokkansa huiput. Eipä tarvitse jonkun täysin epämusikaalisen Olli-Petterin mennä sinne tuuba suussa pyörimään, että kaikki soittaa.

Julmaa on kulttuuriväki.

Kirjoittaja on toimittaja ja Keskisuomalaisen kolumnisti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.