Mutta ne tekstarit!

Kaiken piti olla kunnossa tänä viikonloppuna kokoomuksen puoluekokouksessa Jyväskylässä. Tarkoitus oli, että makusteltaisiin porukalla puolueen suosion aallonharjalla surffaamista, moikkailtaisiin tuttuja, rupateltaisiin mukavia, valittaisiin Jyrki Katainen puheenjohtajaksi ja vilkuiltaisiin välillä tekstareista, miten keskustan jännitystä tihkuva puoluekokous Lahdessa henkilövalintoineen etenee.

Mutta ne tekstarit!

Eivät suinkaan Lahdesta uutisia pukkaavat tekstiviestit, vaan Ilkka Kanervan vikkelät kännykkäviestit. Juuri ne rikkovat kokoomuksen muuten niin fantastisen puoluekokoustunnelman.

ILKKA Kanerva teki sen taas ja lähetteli ehdottelevia viestejä, tällä kertaa 16-vuotiaalle tytölle, mikä tekee tapauksesta erityisen tuomittavan.

Kanerva on addiktiossaan näköjään toivoton. Monta kertaa hän on luvannut tehdä parannuksen ja lopettaa vihjailevien viestien lähettelemisen naisille, mutta tässä taas ollaan.

Nyt puolueeltakin alkaa jo usko loppua.

Kataisen ensimmäinen kommentti Kanervan uusimpaan tempaukseen oli: "Säälittävää" ( Iltasanomat 11.6.). Taas kerran Katainen aikoo puhutella Kanervaa, mutta on todennäköistä, että enää eivät Iken hurskaat parannuslupaukset riitä. Katainen joutuneekin etsimään nuhtelun sijaan järeämpiä keinoja.

KOKOOMUKSEN kansanedustaja Hanna-Leena Hemming myönsi radiossa Ylen Ykkösaamussa (11.6.), että Kanervan toiminta "ottaa päähän". Hän tuomitsi Kanervan tekstailut jyrkästi. Samaan hengenvetoon hän hämmästeli "eikö jokainen nainen ja tyttönen Suomenniemellä jo ymmärrä, että Ilkka Kanervan kanssa ei kannata lähteä minkäänlaisiin tekemisiin, jos pelkää tulevansa seksuaalisesti ahdistelluksi".

Naisten tulee siis pitää huolta paitsi itsensä myös miesten moraalista, kun miehet eivät sitä itse ymmärrä.

Kanervan tekstailut kääntyvät siten leikkiin antautuvien naisten syyksi. Tämähän on jo tuttu kaava myös Matti Vanhasen naisjuttujen jälkipyykistä.

Miehet - ja Kanerva eritoten - ovat edesvastuuttomia ja siksi vastuu vihjailevista tekstareista siirtyy naiselle. Näin siis Hemmingin ajattelussa. Hänen mukaansa erityisesti 16-vuotiaan tulee tämä vastuunotto ymmärtää: "Varsinkin kun tässä tapauksessa kyseessä on 16-vuotias tyttö, joka on minkäänlaisissa tekemisissä itseään 45 vuotta vanhemman miehen kanssa, joka selvästikin on vieras hänelle."

16-vuotias on alaikäinen ja seksuaalisuutensa kanssa vielä hukassa, vaikka aikuiselta naiselta näyttääkin. 16-vuotiasta, kuten monia aikuisiakin naisia, houkuttaa vallan taikapiiri, joka Ikestä - ja vastaavista herroista - huokuu.

ON edesvastuutonta syyllistää 16-vuotiasta tyttöä 62-vuotiaan miehen hölmöilyistä.

Vihjailevien viestien lähettely tuntemattomille naisille kertoo viestien lähettäjän ihmiskuvasta. Siksi asia ei ole poliitikon kohdalla merkityksetön.

Naisten syyllistäminen kertoo ihmiskuvasta sekin: naisen vika, jos mies ei osaa olla ihmisiksi.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen pääkirjoitustoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.