Muutaman pallon tähden

Kun olin noin 10 vuotta, uskoin Lottoon yhtä vahvasti kuin muukin Suomen kansa. Jopa niin vahvasti, että ostin vähäisillä viikkorahoillani elämäni ensimmäisen Lotto-rivin. Kun ei ensi kerralla tärpännyt, kokeilin toisenkin kerran. Potti meni sivu suun - samoin usko Lotto-voittoon. Sen jälkeen en ole lotonnut, vaikka tarjolla olisi miten monta miljoonaa.

Kunnes nyt, 13 vuotta myöhemmin, päätin antaa Lotolle viimeisen mahdollisuuden. Ja jotta en varmasti joutuisi jakamaan miljoonaomaisuuttani, en kelpuuttanut ruudukkooni ainoatakaan numeroa tällä hetkellä suomalaisten suosimasta rivistä 3, 9, 15, 21, 27, 33, 39.

Lauantai-iltana istuin sitten silmä kovana sohvan äärellä miljoonan muun suomalaisen tapaan katsomassa, kun 39 palloa pyöri ympyrää. Turhaan. Saldoksi nimittäin jäi surkeat kaksi oikein ja lisänumero.

Olen nyt siis menettänyt Lotolle 6 markkaa ja 80 senttiä.

Aika monessa kodissa Lotto tuntuu olevan kuin jokaviikkoinen uusintasarja: samat valvojat, samat pallot ja sama lopputulos. Onneksi sentään Loton ympärille ei ole täällä Suomessa ryhdytty kasaamaan suurta jännitysnäytelmää, se ei nimittäin oikein sovi meille kylmänviileille suomalaisille, joiden ensimmäinen sana potin osuessa kohdalleen on varmasti "Oho".

Olen kerran päässyt todistamaan tuoreen Lotto-tonnarin voitonjuhlaa, kaverini sai nimittäin muutama vuosi takaperin Lotossa viisi oikein ja toista tonnia takataskuun. Hän tarkisti voittorivit teksti-tv:stä, muttei hiiskunut asiasta sanallakaan. Ei näkynyt eikä kuulunut riemunkiljahduksia.

Lotosta puuttuukin selvästi jännitys - jos ei lasketa sitä pientä värinää mahanpohjassa, kun odottaa turhaan saavansa rutkasti rahaa. Samanlaista jännitystä elämään saa kuitenkin ilmaiseksikin, ryhtyy vain vääntämään kättä vierustoverin kanssa, ja jos tahtoo rikastua, voihan sitä voittajasta lyödä vetoa Lotto-rivin hinnalla.

Jos Lotossa sattuukin voittamaan, kyse on nimenomaan sattumasta, ei taidosta. Lotossa nimittäin ainoa taito on osata numerot yhdestä kolmeenkymmeneenyhdeksään.

Siihen taitaa lottoajien laskupää loppuakin, sillä 70 prosenttia suomalaisista laittaa rastia ruutuun päävoitto mielessään ainakin silloin tällöin - vaikka mahdollisuus miljoonapottiin on vain yksi 15 380 937:stä.

Toistan: yksi viidestätoistamiljoonasta kolmestasadastakahdeksastakymmenestätuhannesta yhdeksästäsadastakolmestakymmenestäseitsemästä.

Pikkusummia sentään yhdellä Lotto-rivillä saalistaa keskimäärin yksi 84:stä. Kuulostaa jo vähän paremmalta, mutta hetkinen vain. Yksi rivi maksaa 0,80 euroa ja vaikka joka 84. rivi osuisikin oikeaan, uhkapeliin on ehtinyt palaa jo 67,2 euroa. Joskus voi kuitenkin sattua niin hassusti, ettei edes joka sadas rivi tärppää. Voi sitä rahan menoa.

Suomalaisia on usein tituleerattu lottohulluksi kansaksi. Hullua on, että vierivät pallot ovat kansan mielestä parasta huvia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.