Myytin nimeltä Mandela voi jo haastaa

Mandelaa on tullut Etelä-Afrikassa taas joka tuutista. Jos Nelson Mandela eläisi, hän olisi täyttänyt heinäkuussa 97 vuotta. Ikonin kehykset saanut mies kuoli kaksi vuotta sitten joulukuussa. Syntymäpäivä 18.7. on miehen kuoleman jälkeen nimetty kansainväliseksi Mandela-päiväksi.

Mandela, Äiti Teresa, Gandhi ja kumppanit. Nuo pyhimyksen statuksen saaneet maailmanmuuttajat, joiden kohdalla kritiikki on ollut melkein sopimatonta. Tämänvuotisen Mandela-päivän aikoihin ei kuitenkaan enää vain ylistetty. Vaikka kukaan ei kiellä Mandelan rohkeita tekoja ja arvoa rotusorron vastaisessa taistelussa, on aika katsoa totuutta toisestakin näkökulmasta.

Malaika wa Azania, 23, on eteläafrikkalainen kirjailija, joka kommentoi ja bloggaa ahkerasti. Mandela-päivästä seuraavana päivänä paikallinen The Sunday Independent julkaisi wa Azanian kirjoituksen, jossa hän haastaa myytin nimeltä Mandela. Hän aloittaa lainaamalla kuuluisaa argentiinalaista vapaustaistelijaa Ernesto ”Che” Guevaraa, jonka mukaan vapaustaistelijoita ei ole olemassa. Ihmiset vapauttavat itse itsensä.

– Meidät 1990-luvun alun koululaiset aivopestiin vapauttaja-mantralla. Meille kerrottiin, että on Mandelan ansiota, kun voimme opiskella ja leikkiä värillisten lasten kanssa. Kirkonmiehet ylistivät Mandelaa Jumalan lähettilääksi, ja media leipoi Mandelasta messiaan. Valtio takoi miljoonia Mandela-brändillä, wa Azania kirjoittaa.

Wa Azania puhuu mandelafikaatiosta, joka oli tietoinen projekti: piti löytää pesunkestävä symboli. Hän pitää suurta projektia vaarallisena siksi, että se vääristää historiaa.

– Etelä-Afrikan vapaustaistelu alkoi kauan ennen Mandelaa ja kauan ennen ANC-puolueen perustamista vuonna 1912. Jo 1700-luvulta paikalliset asukkaat kävivät sotia maata valloittaneita buureja vastaan.

Wa Azanian mukaan tärkeintä olisi se, etteivät tavalliset eteläafrikkalaiset jää vapaustaistelun koristeiksi.

– Mustia rajoittaneita passilakeja vastustettiin 1960-luvulla ja vuonna 1976, kun Mandela istui jo kiven sisässä. Opiskelijat nousivat kapinaan pakko-afrikaansia vastaan.

– Olen kyllästynyt kuulemaan, kuinka minun pitäisi kiittää yhtä miestä vapaudestani. Todellisuudessa Mandela ei vapauttanut meitä, vaan me tavalliset ihmiset vapautimme massiivisilla protesteillamme hänet vankeudesta.

Tässä auttoi ulkovaltojen tuki – ja talouspakotteet. Etelä-Afrikka oli saatava takaisin maailmankartalle. Mandelasta tuli koko rytäkässä sovinnon symboli.

Kirjoittaja on Etelä-Afrikassa asuva vapaa toimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.