Nähdäänkö keskisalot jo torstaina?

Joo, tiedän. Kyseessä oli vasta alkueräjuoksu, eikä siitä kannattaisi liikaa innostua.

Ihan sama. Innostun silti.

Puhutaan siis Topi Raitasesta, jolla on edessään huikea tulevaisuus estejuoksijana. Ainakin Euroopassa.

Ja, kyllä. Torstai on tulevaisuutta. Se huikeus voi alkaa jo silloin Berliinin EM-kilpailuiden estefinaalissa. Ranskan kokenut Mahiedine Mekhissi-Benabbad on yhä ylivoimainen suosikki, mutta Raitasen suhteen ei kannata yllättyä mistään. Ei edes siitä, että nuorukainen tekee finaalissa keskisalot ja juhlii yllätysmestaruutta.

Yllätyshän Raitasen loistava juoksu ei tiistaina ollut. Jyväskylää toisena kotinaan pitävä juoksija näytti viimeistään Lapinlahden gp-kisoissa, että hänen este-ennätyksessään on runsaasti ilmaa. Lapinlahdella hän juoksi esteettömän 1 500 metriä kansallisella mittapuulla hurjaa vauhtia, ja näin Raitanen pystyi lähtemään EM-areenalle täynnä itseluottamusta.

Ja tiistaina tuo itseluottamus näkyi Raitasen tekemisessä radalla. Hän esiintyi alkueräjuoksussaan aivan kuin kyseessä olisi ollut rutiinisuoritus. Tuloksenahan uran ensimmäisissä yleisurheilun aikuisten arvokisoissa oli erävoitto ja oma ennätys.

Miksi Raitasta voi huoletta hehkuttaa, vaikka kyseessä oli vain yksi alkueräjuoksu? Ihan siitä syystä, että Raitanen on estejuoksijana raakile. Pitkään suunnistusta päälajinaan kuljettanut Raitanen löysi estejuoksun kunnolla vasta pari vuotta sitten, ja vaikka hän onkin luontaisesti taitava esteiden kanssa, on kehittymisen varaa yhä paljon.

Näin ollen on aivan selvää, että tiistaina Berliinissä juostu ennätys 8.28,48 on lyhytikäinen, sillä Raitasen potentiaali on paljon paremmissa ajoissa. Puheet uudesta keskisalosta ovat täysin perusteltuja myös loppuaikojen valossa. Jukka Keskisalon Suomen ennätys 8.10,67 on hurja, mutta muutaman vuoden harjoittelun kuluttua se voi olla Raitasen haarukassa.

Ja kun Raitasella on myös luontaista pallopelien kautta kehitettyä nopeutta, on hänellä myös ratajuoksuissa vaadittava kelpo loppukiri. Näin voidaan summata, että nuorella estejuoksijalla menestymiseen vaaditut palikat aika hyvin hallussa.

Kyynikot saattavat nyt todeta, että Suomessa on ollut viime vuosina tapana, että lahjakkaat juoksijat innostuvat liikaa ja harjoittelevat itsensä ns. telakalle. Kyynikon puheille on katetta, sillä suomalaisten kestävyysjuoksijoiden vammahistoria viime vuosilta on synkkä.

Mutta tästä voidaankin siirtyä Raitasen suurimpaan vahvuuteen. Varmasti osaksi suunnistustaustasta johtuen 22-vuotias jyväskyläläisnuorukainen on analyyttinen, rauhallinen ja viisas.

Raitasella on luonnetta kovaan harjoitteluun, mutta lisäksi häneltä löytyy malttia. Vammoja kova harjoittelu voi hänellekin aiheuttaa, mutta täydellisten ylilyöntien takia niitä ei tulevaisuudessakaan tule.

Kun vielä Raitasen valmentajana vaikuttava Janne Ukonmaanaho on samankaltainen rauhallinen älykkö, voi kaksikon yhteistyöstä odottaa tulevina vuosina erityisen paljon.

Euroopan tasolla mitalijuhlia voidaan viettää torstaina, kahden vuoden päästä tai sitten neljän vuoden päästä.

Eikä se maailman tasokaan välttämättä muutaman vuoden päästä aivan mahdottomissa sfääreissä liiku.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .