Näkymätön lapsi

Yhtäkkiä kaikki huomasivat näkymättömän lapsen. Romanileiristä löydetyn Marian kuva levisi ympäri maailmaa. Samalla leviävät kysymykset. Myyty? Siepattu? Hyväksikäytetty?

Kuvien perusteella tytön hiukset on värjätty aiemmin tummiksi, mutta sittemmin oikea hiustenväri on kasvanut esiin. Skandinaavisen vaalea tyttö – lapsi meidän maailmastamme?

Pian löydettiin myös muita lapsia, joiden tausta on epäselvä. Heitä me emme näe. Kreikan poliisin mukaan ”muut lapset olivat romanivanhempien näköisiä, joten heistä ei epäillä mitään hämärää” (MTV3 21.10.).

Mariasta saatu tuhansia vihjeitä ja hänet on liitetty noin kymmenen lapsen katoamiseen.

Brittipoika Ben Needham, 1, katosi kreikkalaisella Kosin saarella vuonna 1991. Benin äiti on useasti epäillyt, että poika saattoi joutua romanien sieppaamaksi. Kreikan poliisi kiistää mahdollisuuden (BBC 21.10.). Lisa Irwin katosi kotoaan lokakuussa 2011 yhdentoista kuukauden ikäisenä. Vanhemmat toivovat, että Maria olisi oikeasti Lisa.

Skandinaviasta kotoisin oleva mies epäilee olevansa Marian isä. Perheen esikoistytär syntyi kuolleena sairaalassa Kreikassa vuonna 2009. Vanhempien ei annettu nähdä lapsensa ruumista. Lapsi haudattiin Kreikkaan.

Vanhemmat vaativat lapsen haudan avaamista, koska epäilivät lapsen kuolleen hoitovirheeseen. Kun hauta avattiin, arkku oli tyhjä. Kadonneen ruumiin kohtalo ei selvinnyt. Voisiko Maria olla kuolleksi väitetty vauva?

Ehkä juuri tätä lasta ei kaipaa kukaan. On mahdollista, että rikollisliigan oli tarkoitus myydä Maria-vauva, mutta lapsi sysättiin romaniperheelle vuonna 2010, kun poliisilla oli suuri ihmiskaupan vastainen operaatio (IS 23.10.). Sittemmin tytöstä on kuvattu muun muassa kaupitteluhenkinen video.

Vanhemmat myyvät lapsiaan, lapsia siepataan ja kaupitellaan eteenpäin. Ostajat tahtovat adoptiolapsen tai keinon, jolla hyödyntää yhteiskunnallisia tukia. Kaikki tämä meidän Euroopassamme. Tapauksia on paljon.

Talouskriisi pahentaa tilannetta entisestään. Monet kreikkalaiset joutuvat hylkäämään lapsensa, kun työttömyyskorvausten maksaminen päättyy – lasten on parempi asua lastenkodissa tai sairaalaassa kuin kadulla.

Kreikan poliisi teki Marian tapauksesta julkisen. Keskustelu on tarpeen, mutta lapsikauppaverkosto on levittänyt lonkeronsa laajalle. Viranomaisetkaan eivät ole osattomia kaupankäynnissä.

”Agia Varvaran lasten” tapauksessa lastensuojelujärjestö otti haltuunsa 600 albanialaista romanilasta, mutta sitten lapset katosivat mystisesti. Kreikan oikeusministeri on selvittänyt asiaa muun muassa EU:lle, mutta lasten kohtalo ei ole selvinnyt (Yle 23.10.).

600 kadonnutta mariaa.

Marian jälkeen poliisit löysivät vaalean tytön myös irlantilaisesta romaniperheestä. Pian selvisi, että lapsi todella on väitettyjen vanhempiensa biologinen jälkeläinen (CNN 23.10.).

Nyt myös Marian vanhempien kerrotaan löytyneen. Bulgarian sisäministeriön mukaan dna-testi osoitti vanhempien olevan bulgarialaisia romaneja. Maailma ei ole mustavalkoinen.

Ja silti, kadonneet, myydyt ja unohdetut mariat ovat totta. Meidän maailmassamme.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.