Nörtti on uusi cool

Tiedättehän nörtit, ne oudot, ulkopuoliset tyypit, jotka näyttävät kotonaankin hieman eksyneiltä ja sulautuvat kaikkialla muualla kameleontin tavoin tapettiin? Nälvijöitään fiksummat, mutta luisevat lahjakkuudet, jotka eivät ole koskaan muodissa?

Nyt ovat.

KICK ASS, Youth in Revolt, Scott Pilgrim vastaan maailma, Super Bad. Tarvitsee vain vilkaista Hollywoodin uusimpia teinielokuvia ymmärtääkseen, että sankaria ollaan määrittelemässä uudelleen. Kohtalokkaan kosteakatseisen Robert Pattinsonin rinnalle on noussut pöllämystynyt Michael Sera.

Onhan nörttejä nähty leffojen kasvutarinoissa aina, mutta aiemmin heidän on päähenkilön saappaat täyttääkseen täytynyt muuttua, käydä parturissa, vaihtaa flanellipaita nahkarotsiin ja pullonpohjat piilolinsseihin, kasvattaa päätään suuremmat hauikset tai tulla radioaktiivisen hämähäkin puraisemaksi.

Nyt he ovat alkaneet kelvata sellaisinaan.

MIKSI EIVÄT ole aiemmin kelvanneet, se on mysteeri. Itse olen fanittanut nörttejä jo pitkään. Vähän jopa kadehtinut heitä.

Nörteissä on roihu, jota on mahdoton teeskennellä. Sekoitus aitoa intohimoa, omistautumista ja mielikuvitusta. He pystyvät innostumaan asiastaan - tietotekniikasta, peleistä, elokuvista, dinosauruksista - hillittömästi. Se on vetoavaa.

Nörteiltä oppii aina uutta. Kokemukseni mukaan he ovat, täysin stereotypian vastaisesti, tavattoman mielenkiintoisia tyyppejä. Harmittavan usein uusi tuttavuus tosin joutuu maanittelemaan pitkään, ennen kuin he uskaltavat näyttää sen.

Vielä sittenkin, kun ovat ymmärtäneet olevansa turvallisessa seurassa, monet aloittavat intohimostaan puhumisen automaattisella anteeksipyynnöllä. Aivan kuin heidän lihasmuistinsa olisi jossain keskushermoston tasolla jumittunut pyörittämään yhtä ja samaa levyä:

"Kuulostaa taas tosi höntiltä, mutta..."

Koittaisipa pian aika, jolloin näiden aliarvostettujen mahtityyppien ei tarvitsisi pyydellä olemassaoloaan anteeksi keneltäkään!

HALUAN USKOA, että nörttien siirtyminen populaarikulttuurin sivurooleista valokeilaan johtuu siitä, että olemme lihasten ja elinten palvonnassamme etenemässä ylöspäin: kohti aivoja.

Yhä useamman tosielämänkin menestystarinan sankari on nörtti. Maailman varakkaimpia listaavan Forbes.com-sivuston nuorimpien miljonäärien listalla kärkisijoja pitävät kaverit, jotka pakersivat parikymppisinä energiajuoman voimalla yökausia autotallinnurkassa puhaltaakseen henkeä sovelluksiin, jotka olivat olemassa vain heidän mielikuvituksessaan. Sellaisiin kuin Facebook, Google, ja Yahoo!.

Ehkäpä Hollywoodin uuden antisankariryöpynkin takana ovat nörttityypit: ohjaajiksi ja käsikirjoittajiksi kasvaneet elokuva-, videopeli- ja sarjakuvafanit.

Intohimoinen asenne ja omistautuminen kantavat viimein hedelmää. Nyhveröt karauttavat luokkakokouksen päätteeksi mielitiettyjensä kanssa auringonlaskuun lukioaikain viileiden tyyppien jäädessä nielemään Ferrarin renkaiden nostattamaa pölyä.

Tulevaisuus on nörttien.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen vuorontekijä ja avustaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.