NHL:n ikioma the Crosby Show

Pittsburgh Penguinsin Sidney Crosby on tajuttoman hyvä pelaaja. Elokuun alussa 19 vuotta täyttänyt sensaatio johtaa NHL:n pistepörssiä 52 pisteellään, mikä lupailee 140 pisteen kautta! Miten tämä on mahdollista nykykiekossa? Maailman kaikkien aikojen paras jääkiekkoilija, Wayne Gretzky, teki uransa aikana neljä kertaa yli 200 tehopistettä yhden kauden aikana.

Eri aikakausien pelaajia ei saa verrata keskenään, mutta tilastoille voi hakea perspektiiviä. Tänä päivänä ei tehdä niin paljon maaleja kuin 20 vuotta sitten. Crosbyn Pittsburgh teki viime kaudella 244 maalia eli 2,975 maalia per ottelu. Crosby oli tekemässä 42 prosenttia joukkueensa maaleista. Tällä kaudella Crosby on nostanut prosenttinsa 49:n tasolle.

Kun yksi pelaaja on joko maalintekijänä tai syöttäjänä mukana puolessa joukkueensa maaleista, niin puhutaan jostain todella poikkeuksellisesta. Jos Crosby tosiaan päätyy 140 pisteeseen, niin teko olisi tilastojenkin valossa "gretzkymäinen" suoritus.

Minuun tekee erityisen vaikutuksen se, että Crosby pystyy moiseen nykyaikana. 1980-luvun NHL:ssä pelaajat olivat ainoastaan jääkiekkoilijoita, nyky-NHL:ssä he ovat sekä jääkiekkoilijoita että huippu-urheilijoita.

Tasoero liigan tai yhden seuran huonoimman ja parhaan pelaajan välillä on kaventunut merkittävästi. Palkkakaton seurauksensa seurojen erot ovat pienempiä kuin koskaan. Tila ja aika on vähentynyt.

Mutta edelleen huippupelaajat jostain sen tilan ja ajan itselleen hankkivat. Tällä hetkellä maailmassa ei ole Crosbya parempaa pelaajaa. Kanadassa Crosby on ollut tunnettu nimi jo 14-vuotiaasta saakka ja oli supertähti ennen ensimmäistä NHL-otteluaan.

Olen nähnyt Crosbyn pelaavan lukuisia kertoja jo Kanadan juniorimaajoukkueissa. Koskaan ei ollut epäilystäkään, että hänestä tulee supertähti myös NHL-tasolla, mutta en olisi ikinä uskonut hänen tekevän 102 pistettä 18-vuotiaana tulokkaana tai johtavan NHL:n pistepörssiä kakkoskaudellaan vielä joulukuussa.

Crosby ei ole kovinkaan pitkä, tilastojen mukaan 180 cm. Crosby on silti lähes 90-kiloinen lihaskimppu, erityisesti miehen reidet ja takamus ovat kokoa XL. Hän ei ole vain nopea, vaan myös taitava. Mies pystyy vaihtamaan suuntaa, kääntymään puhelinkopissa ja tarvittaessa kantamaan selässään vastustajan satakiloista pakkia. Ja koko ajan mies näkee ympärilleen. Syötöt lähtevät nopeasti ja peitellen.

Crosbyn laukaus ei ole mikään magnum, mutta se on nopea ja tarkka. Laukaus lähtee juuri oikeaan aikaan. Tapaninpäivänä Ruotsissa alkaa nuorten MM-kisat. Suosittelen turnauksen seuraamista. Nuorten turnauksissa on aina loistava meininki. Toivotaan Suomelle menestystä ja ainakin Kanadaa vastaan se on hieman helpompaa nyt kun Pittsburgh Penguins ei Sidney Crosbya turnaukseen mukaan päästä.

Niin. Sidney Crosby on edelleen juniori-ikäinen.

Kirjoittaja on Ottawassa asuva jääkiekkoasiantuntija.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.