Naimattomat putoavat portaissa

Seison vanhan kerrostalon ala-aulassa. Painan nappulaa ja odotan. Epäilyttävästi nitisevän hissin pohja laskeutuu jalkojeni tasolle. Avaan häkkihissin varsinaisen oven, sitten haitarioven ja kurkistan hissikoriin sisälle. Epäilys. Valitsen portaat ja lähden askeltamaan. Matkaa on viisi kerrosta.

Harpon ensimmäiset rappuset reippaasti ja alan pohtia portaiden syvintä olemusta. Ne jakavat suuren korkeuseron useaksi pieneksi eroksi. Tai askelmaksi. Portaan kylä sen sijaan on vireä, lähes 4 000 asukkaan kylä Lounais-Hämeessä.

Entä mistähän rappurallin nimi juontaa juurensa? Vaikka portaat ovat yleishyödyllinen keksintö, ovat ne myös talon vaarallisin osa. Rappusissa voi kompastua, kaaduta, pudota, tippua, liukastua ja loukkaantua.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa tiedetään, että vuodessa noin 12 000 ihmistä rojahtaa maahan eikä nouse enää, mutta se ovatko he kaatuneet portaissa, pudonneet puusta, katolta vai kuistilta, jää pimentoon. Lyhyt historia lähes kaikesta kotona (2010) -kirjan mukaan useimmat maat pitävät tilastoa putoamisten aiheuttamista kuolemista ja vammautumisista, mutta eivät siitä, mikä sen aiheutti.

Iso-Britanniassa pidettiin varsin tunnollisesti kirjaa portaissa kaatuneista aina vuoteen 2002 asti, kunnes ministeriössä päätettiin, ettei tilastoimiseen ollut enää varaa. Kirjan mukaan viimeisin tilasto kertoo karuja lukuja: yli 300 000 brittiä oli loukkaantunut portaissa pudotessaan niin vakavasti, että tarvitsi lääkärin apua.

Kirja väittää myös (ilman minkäänlaisia perusteita) seuraavaa: naimattomat putoavat portaissa todennäköisemmin kuin naimisissa olevat, ja kaikkein useimmin putoavat ihmiset, jotka ovat aiemmin olleet naimisissa.

Kolmas kerros. Portaiden nousemisen rytmi keskeytyy hetkeksi, kun hengähdän porrastasanteella ja tarkastelen ympäristöä. Hyvä valaistus, vahvat kaiteet, selvästi kuvioidut askelmat sopivalla etäisyydellä toisistaan. Suuntaan katseen alaspäin.

Varhaisimpia portaita ei suunniteltu johdattamaan ihmisiä kohti ylempiä kerroksia, kuten voisi olettaa. Kirjan mukaan itävaltalaisesta suolakaivoksesta on löydetty toistaiseksi vanhimmat puiset portaat, noin 3 000 vuoden takaa.

Kaivokset olivat luultavasti ensimmäinen ympäristö, jossa mahdollisuus nousta ja laskeutua pelkästään jalkojen avulla oli huomattava etu, koska näin kädet jäivät vapaaksi kantamaan painavia taakkoja.

Viides kerros. Kop-kop. Ei ketään kotona ja puhelimeni on vahingossa unohtunut toisen takin taskuun. Nyt kiukuttaa. Turhautuneena lähden askeltamaan alaspäin, mutta teen sen mahdollisimman varovasti. Tilastojen mukaan yli 90 prosenttia loukkaantumisista tapahtuu portaista laskeutuessa.

Kirjoittaja on vapaa toimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.