Nainen juoksee miestä nopeammin

Naisurheilijat valittavat arvostuksen puutetta, vaikka miehet ovat kauttaaltaan parempia. Näin kirjoitti kotkalainen Hannu Eklund Helsingin Sanomien mielipideosastolla 16. helmikuuta ja sai aikaan kuohuntaa sosiaalisessa mediassa.

Eklund kertoi esimerkin yleisurheilusta, jossa mies hyppää korkeutta 240 senttiä ja nainen 200 senttiä. Mutta tämä ei todista väitettä, että miehet olisivat kauttaaltaan parempia. Etiopian Genzebe Dibaba (nainen) on juossut 1500 metriä aikaan 3.50,07. Viime kesänä Suomessa vain seitsemän miestä pystyi juoksemaan saman matkan Dibaban ajan alle. Moni nainen pystyy tekemään missä tahansa lajissa paremman tuloksen kuin mies.

Mielipidekirjoituksessaan Eklund jatkoi seuraavasti: jos näin ei olisi, miehet ja naiset kilpailisivat tasa-arvoisesti samoissa joukkueissa ja sarjoissa, kuten missä tahansa ammatissa tai harrastuksessa. Kuten tämän aukeaman artikkelista käy ilmi, niin urheilusta löytyy monta lajia, joissa miehet ja naiset kilpailevat tasavertaisesti toisiaan vastaan.

Monessa lajissa se olisi myös käytännössä mahdollista, jos siihen olisi halukkuutta. Mutta perinteet ja ennakkoluulot pitävät miehet ja naiset eri sarjoissa. Joskus naisten mielestä se on tasa-arvoa, että voi kilpailla omassa sarjassa.

Ampumahiihto, alppihiihto, mäkihyppy, suunnistus, tennis ja sulkapallo ovat sekoittaneet sukupuolten pakkaa sekajoukkueilla. Ampumahiihdon, mäkihypyn ja suunnistuksen sekajoukkueissa, alppihiihdon joukkuekilpailussa sekä tenniksen ja sulkapallon sekanelinpeleissä on otettu hienoja tasa-arvon askeleita. Samalla tavalla tasa-arvoa voitaisiin edistää myös hiihdossa ja juoksujen viesteissä. Hiihdon parisprintin joukkueessa voisi olla mies- ja naishiihtäjä, kun juoksujen viesteissä voitaisiin kilpailla sekajoukkueilla.

Jääkiekossa Noora Räty ja Meeri Räisänen ovat rikkoneet rajoja torjumalla miesten Suomi-sarjassa maalivahteina. Kenttäpelaajista muistetaan Hayley Wickenheiser.

Golfissa Annika Sörenstam ja Michelle Wie ovat uskaltautuneet miesten ammattilaiskilpailuihin

Palataan vielä Eklundin kirjoitukseen. Urheiluhistorioitsijan titteliä käyttävän Eklundin mukaan miesurheilu kiinnostaa enemmän kuin naisurheilu. Eklundin esimerkin mukaan miesten jääkiekko-ottelu kerää 5000 katsojaa ja naisten ehkä 200. Taklaukset ovat olennainen osa jääkiekkoa. Miksi nainen ei saa taklata, kotkalainen kysyy.

Taklaukset ja pelin tempo erottavat miesten jääkiekon naisten jääkiekosta siinä määrin, että sillä on varmasti vaikutusta katsojien kiinnostukseen. Kovempi ja nopeampi peli saattaa selittää yleisömäärien erot myös miesten ja naisten jalkapallossa, lentopallossa, koripallossa ja salibandyssa.

Mutta yksilöurheilussa Eklundin väitteelle ei ole katetta. Monessa lajissa naisten yksilöurheilu kiinnostaa ja sitä arvostetaan siinä missä miestenkin yksilöurheilua. Vuoden urheilijan valinnat Suomessa ovat siitä hyvä esimerkki. Kun valinnassa luovuttiin jaosta sukupuolen mukaan vuonna 2008, valittiin nainen Vuoden urheilijaksi viisi kertaa peräkkäin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.