Naiset voimahahmoiksi

Muodosteilla oleva Jyrki Kataisen (kok.) hallitus on vielä hahmoton eikä ministerinimistä vielä hetkeen ole varmuutta. Keskisuomalaisittain näyttää selvältä, että tulevat maakunnan ministerit ovat naisia. Jos heitä ylipäätään on. Toivottavasti on kaksi tai ainakin yksi. Tilanne ei nyt kuitenkaan näytä parhaalta mahdolliselta.

Kokoomuksen Henna Virkkusen putoaminen ministerilistalta olisi kamala yllätys. Hän on lähes varma ministeri, vaikka kokoomuksessakin ministerisalkuista on kova vääntö. Halua olisi kierrättää ministeriyksiä. Varmoja tulevia ministereitä ovat vain Jyrki Katainen, Alexander Stubb ja Jyri Häkämies. Sitten tuleekin Henna Virkkunen.

Sosiaalidemokraateissa Susanna Huovinen kuuluu ministerilistalle. Harmillisesti hän ei nyt näy toivotusti hallitusohjelman tekijöiden ydinryhmissä. Vahvana demarimaakuntana keskisuomalaisten sosiaalidemokraattien pitäisi pystyä vaikuttamaan niin, että maakunnasta ministeritie aukeaa.

Huovisella on ministerikokemusta ja pitkä poliittinen ura. Huovisen ikäisiä nuorehkoja naisia on ministeriksi SDP:ssä tarjolla pitkä lista. Vaasan Mia-Petra Natri-Kumpula esimerkiksi on nosteessa.

Toinen mahdollisuus on, että maakunnan eteläisen reunan kansanedustaja Tuula Peltonen nousee ministeriksi. Peltonen on hivenen vanhempi ja voisi näin osua hallituskokoonpanossa kohdalleen. Hän koulutus- ja sivistyspuolen ihminen.

MAURI PEKKARINEN vaikutti torstai-iltana happamalta, kun hän kertoi, että ei lähde ehdolle keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi. Hän viittasi puoluejohtaja Mari Kiviniemeen, jolle hän hävisi viime kesänä Lahden puoluekokouksessa.

Kiviniemi halusi Pekkarisen mukaan tuoreita ja nuoria kasvoja ryhmän kärkeen. Näin kävikin.

Pekkarisen nousu ryhmän puheenjohtajaksi olisi ollut Kiviniemelle hankala asia. Maurista olisi tullut keskustan kasvot oppositiossa. Siinä pääministeripuolueen puheenjohtajakisan kakkosesta olisi tullut oppositiopuolueen ykkönen.

Se olisi ollut veretön vallanvaihto.

Keskisuomalaisittain keskustan ryhmän järjestäytyminen oppositioon ei silti ollut täysi pettymys.

Anne Kalmari nousi ryhmän varapuheenjohtajaksi. Se oli kohtuullista, sillä Kalmari oli puolueen naisten äänikuningatar ja yksi harvoista puolueensa äänimäärää nostaneista kansanedustajista.

Kalmarista on tullut keskusta kärkinimiä.

LUKSUS-DEMARI Lasse Lehtinen aikoo pyrkiä sosiaalidemokraattien presidenttiehdokkaaksi. Kuopion työväenyhdistys esittänee häntä tiistaina kokouksessaan ehdolle jäsenvaaliin.

Lehtinen hykertelee. Presidenttiehdokkuuden liittyminen omaan nimeen hivelee varmasti Lehtistä.

Tuskin Lehtisestä presidenttiä tulee. Siihen hän on liian elitistinen ja herrojen huoneisiin mieltynyt. Lehtinen on armoitettu sanankäyttäjä ja vallan liepeillä liikkuja. Siinä hän on parhaimmillaan.

pekka.mervola@keskisuomalainen.fi

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen päätoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.