Naiset yrittäjiksi - vaiko kotiin?

Naisyrittäjyys on hallituksen erityisessä suojeluksessa, luvataan budjettiesityksessä vuodelle 2010.

Tavoitteena on naisyrittäjien määrän nostaminen parissa vuodessa nykyisestä kolmanneksesta neljäänkymmeneen prosenttiin. Siksi naisten yrittäjyyden tukemiseen on budjettiesityksessä varattu 27 miljoonaa euroa.

Rahalle uskotaan saatavan kelpo vastine, sillä naisten perustamien yritysten on havaittu menestyvän hyvin.

TAVALLISIMMIN naiset lähtevät yrittäjyyden tielle vasta neljäkymmentä täytettyään. Siksi työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) etsii keinoja, joilla naiset voisivat aloittaa yrittämisen jo nuorempina. Tällöin naisyrittäjien määrää saataisiin nostettua ja samalla yritysten elinkaari pitenisi.

Naisyrittäjyyden tukemista varten on perustettu työryhmäkin, jonka raportti valmistuu ensi kuussa.

Tätä kaikkea voi epäilemättä pitää hallituksen linjanvetona naisten työllistymisen puolesta.

SAMAAN AIKAAN toisaalla pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) puhuu painokkaasti perheverotuksen puolesta. Perheverotus merkitsisi, että perheen tulot lasketaan yhteen ja jaetaan kahdella. Veroprosentti määräytyisi tästä tulosta.

Luonnollisesti verotus kevenisi, jos vain toinen kävisi töissä. Etu olisi sitä suurempi, mitä suurituloisempi työssäkäyvä olisi.

Malli siis suosisi ydinperheitä, joissa mies hankkii paljon ja vaimo on kotona. Tilanne on harvoin toisinpäin. Näissä perheissä toinen siis "paahtaa sitäkin kovemmin töissä", kuten Vanhanen mallia kuvailee (Ksml 25.8.09).

Yksinhuoltajat ja pienituloiset perheet eivät perheveromallista hyötyisi.

Lisäksi hieman arveluttaa Vanhasen luonnehdinta perheen ainoan työssäkäyvän asenteesta työhönsä. Miten niin "paahtaa sitäkin enemmän"? Eikö pienten lasten isien tulisi viettää aikaansa myös kotona? Tästäkin on hallituksen linjauksissa muistaakseni puhuttu useampaan kertaan.

MITEN TÄMÄ luiskahtikin nyt näin? Eikös tavoitteena olekaan naisten kannustaminen työmarkkinoille ja heidän innostamisensa erityisesti yritysten perustamiseen?

Perheverotus ei aivan vaivattomasti tähän ajatukseen sovi - ellei sitten ole tarkoitus kannustaa yrittäjiksi pelkästään kaikkein pienituloisimpia. Tuskin näin tarkasta rajauksesta on sentään kyse.

TEMISSÄ tiedetään, että naisyrittäjyyden prosenttiosuuden nostaminen ei onnistu vain työryhmän ehdotuksilla (Ksml 16.8.). Se kuitenkin tiedetään, että naisten innostaminen yrittäjiksi liittyy myös asenteisiin ja arvostuksiin.

Vanhasen ehdotus perheverotuksesta ei kuitenkaan päällimmäisenä anna sitä viestiä, että naisten olisi hyvä olla työmarkkinoilla ja perustaa yrityksiä alle nelikymppisenä eli hedelmällisessä iässä ollessaan. Päinvastoin.

Perheverotuksen arvostelu ei silti merkitse sitä, etteivätkö äidit voisi olla myös kotiäitejä. On vain rakennettava tasa-arvoisempia, eri tuloryhmiä ja eri perhetilanteita huomioivia malleja. Ei se mahdoton tehtävä ole.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen pääkirjoitustoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.