Naisruumis on öljykenttä

Kohdunvuokraus voi pian olla mahdollista myös Suomessa. Oikeusministeriössä mietitään parhaillaan, pitäisikö sijaissynnytykset tehdä Suomessa uudelleen laillisiksi. Sijaissynnyttäjän käyttö oli Suomessa laillista vuoteen 2007 saakka.

Väestöliitto kannattaa sijaissynnytysten laillistamista, sillä se pelkää, että kielto johtaa pariskuntia hakeutumaan ulkomaille hallitsemattomiin oloihin. Ulkomailla toimintaa ei voisi valvoa, eikä toiminnan vastuullisuudesta olisi takeita.

Hedelmällisyysteknologia on nopeasti kasvava maailmanlaajuinen bisnes. Naisruumiin osilla käytävä uudenlainen bisnes on jo niin laajaa, että italialainen tutkija Sara Ongaro on verrannut lisääntymisteknologiaa öljyyn. Naisruumis on hänen mielestään tulevaisuuden öljykenttä: molemmat ovat niukkoja luonnonvaroja, joiden tuotannossa haetaan voittoja ja joiden ostaminen ja myyminen ovat maailman laajuista kaupankäyntiä. Molemmissa bisneksissä taustalla vaikuttavat kysymykset vallasta - käytetäänkö valtaa eettisesti vai pelataanko sillä maailmanpoliittisia arveluttavia pelejä.

ÖLJYN kohdalla globaalit valtapelit ovat jo tuttuja, mutta eivät ne ole vieraita "tulevaisuuden öljykentilläkään". Rikkaiden maiden hyvin toimeentulevilla ihmisillä on varaa "lisääntymisturismiin": he pystyvät ostamaan hedelmällisyyspalveluja köyhien maiden naisilta. Valtapeli kiteytyy kysymykseen: onko köyhien maiden naisilla vara kieltäytyä tarjouksesta?

Köyhien maiden naiset voivat hankkia lisätuloja myymällä munasolujaan sekä vuokraamalla kohtujaan. Sama mahdollisuus on toki myös rikkaiden maiden naisilla - niin varakkailla kuin köyhillä. Vaikea kysymys on, miten lisääntymiskykyyn liittyvän ruumiin osan - munasolun tai kohdun - myymiseen tulisi suhtautua? Milloin myyminen on aidosti vapaa valinta? Missä kulkee hedelmällisyyttä edistävän teknologian raja vai tarvitseeko sitä ylipäänsä olla?

Vastaukset eivät ole helppoja.

HEDELMÖITYSHOIDOT ovat kiistatta auttaneet monia naisia ja miehiä. Hoitojen avulla lukuisat pariskunnat ovat saaneet apua kipeään lapsettomuuteensa: hoidoilla on parannettu useiden ihmisten elämää.

Sara Ongaron vertaus naisruumiista "tulevaisuuden öljykenttinä" herättää kysymyksen, missä on se kulminaatiopiste, jossa hyvän hoidon sivutuotteena syntyykin jotain aivan muuta. Esimerkiksi eettisiä ja valtapoliittisia kysymyksiä, jotka kytkeytyvät taloudellisten intressien sanelemaan maailmantalouteen.

Kun hedelmällisyysteknologia on kehittynyt yhä pidemmälle, on siitä tullut yhä merkittävämpi tekijä myös maailmanlaajuisilla markkinoilla. Lisääntymisteknologian ympärillä pyörii globaaleja pörssiyhtiöitä - se on siis osa maailmanlaajuista markkinataloutta eli kapitalismia.

Kapitalismissa periaatteessa kaikki on kaupan, siis myös lisääntymiskykyinen naisruumis, jota voi pilkkoa myytäviin, ostettaviin ja vuokrattaviin osiin munasoluiksi ja kohduksi. Vai kulkeeko kaupanteon raja sittenkin juuri tässä?

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen pääkirjoitustoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.