Naisten vaatetusnormittajat

Nimimerkki Suomalainen mies käynnisti Lyhyet-palstalla (10.12.) keskustelun naisten pukeutumisesta. Hänen mukaansa naiset ovat pukeutumisellaan osasyyllisiä pahoinpitelyihinsä ja raiskauksiinsa. ”Rinnat puoliksi paljaana, kyllä viettelee”, hän kiteyttää.

Pukeutumisohjeita on tullut muiltakin. Nimimerkki Neuvoja ihmettelee, eikö tosiaankin kannattaisi pukeutua peittävämmin, jos tällä keinoin estää raiskauksen (16.12.). Samana päivänä toinen Lyhyet-kirjoittaja rinnastaa raiskauksen ja jalankulkemisen vaarat. Hän harmittelee, että jalankulkijaa saa varoittaa liikenteen vaaroista, mutta naisia ei saa varoittaa raiskauksista valistamalla.

Pukeutumisvalistus on saanut myös napakoita vastauksia: Suomalainen nainen muistutti, että vaikka hän ”kulkisi tissit paljaana, ei se silti tuo oikeutta raiskaukseen”.

Nimimerkillä Toinen suomalainen mies oli tyly ehdotus pukeutumisohjeiden antajalle: ”Sinut pitäisi ruunata.”

Suurin osa suomalaisista miehistä ja naisista onneksi on sitä mieltä, että raiskaaja itse ja vain hän itse on syyllinen.

Vaikka alkuperäisen viestin lähettäjä olisikin ns. trolli eli tahallinen provosoija, on olemassa ihmisiä, jotka aivan tosissaan ajattelevat naisten yllyttävän paljastavalla pukeutumisellaan raiskauksiin.

He valistavat naisia pitämään korkeakauluksista puseroa ja neuvovat olemaan pukeutumatta minihameisiin sekä mieluiten jättämään baari-illat väliin. He katsovat, että nämä vinkit ovat naisten suojelua, eivät naisten elämän rajoittamista ja syyllistämistä.

Tällainen pukeutumisneuvonta ei välttämättä rajoitu vain suomalaisnaisiin vaan osa ohjeistajista ottaa kantaa myös musliminaisten pukeutumiseen.

Tällöin säälitellään kaapuihin ja huiveihin pukeutuneita muslimeja. Säälittelijät paheksuvat sitä, että naisen pitää pukeutua säkkiin välttääkseen raiskauksia ja seksuaalista ahdistelua.

Osa näistä pukeutumisneuvojista antaa sujuvasti vaatetusohjeita suomalaisnaisille ja samantien kauhistelee musliminaisten kaapuja. Eivätkä he huomaa puheissaan mitään ristiriitaa.

On myös ihmisiä, joille on vasta viime kuukausina valjennut, että Suomessa tapahtuu raiskauksia. Heidät asiaan ovat havahduttaneet turvapaikanhakijoiden tekemät raiskaukset. Usein nämä havahtujat ovat miehiä, koska naiset ovat tienneet raiskauksien olemassaolosta jo tätä ennenkin.

On hyvä, että raiskauksia ei – enää? – vähätellä vaan teot tuomitaan jyrkästi. Näin tulee toimia tekijän taustasta riippumatta.

Monet raiskauksiin vasta havahtuneista korostavat kauheaa tekoa painottamalla, että teko pilaa uhrin elämän lopullisesti. Osa peräänkuuluttaa feministejä, ammattiauttajia ja kaikkia naisia pitämään suurempaa ääntä juuri tästä.

Se ei taida kiinnostaa, että ammattiauttajat ja monet raiskatut kertovat trauman julkisen kauhistelun tekevän uhrista toistamiseen uhrin. Vaikka huomion pitäisi olla rikollisessa, uhri nostetaan keskiöön. Se ei helpota uhrin toipumista.

Uhrin traumalla revittelijöiden kommenteista puuttuukin enää vain, että sanotaan kunnian menneen. Ai niin, mutta sehän taisikin olla ihan jokin muu kulttuuriyhteisö, jossa puhutaan naisen kunniasta – ja peittävästä pukeutumisesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.