Nalle kertoo, kuinka voit

Vakavasti sairaiden potilaiden kotihoito saattaa mullistaa sairaanhoitoa jo lähivuosina. Sairaala on osoittautunut vaaralliseksi paikaksi ainakin pahalaatuisia veritauteja ja syöpiä sairastaville (Mediuutiset 6.9.).

Esimerkiksi monet keskisuomalaiset syöpäpotilaat joutuvat käymään hoitojen ja seurannan takia Helsingissä jopa viikoittain.

Sairaalaympäristö sekä pitkä matka pysähdyksineen aiheuttavat vakavia tartuntavaaroja erityisesti potilaille, joiden vastustuskyky on madaltunut hoitojen seurauksena. Oma riskinsä on hakea apua oman terveyskeskuksen tai keskussairaalan ensiavussa.

Terveydenhuollon työntekijät tekevät varmasti kaikkensa riskien minimoimiseksi, mutta jos muihin vaivoihinsa apua hakenut potilas saa kotiinviemisekseen esimerkiksi sikainfluenssan, on sairaalahoidon hyödyt ja haitat syytä punnita kunnolla.

Teknologian kehittyessä suuri osa sairaalamaisesta valvonnasta saadaan järjestettyä potilaan kotona. Myös tutkimukset ovat vahvistaneet sen, ettei sairaala ole aina potilaan kannalta kaikkein turvallisin paikka.

Kanadalaistutkimuksen mukaan esimerkiksi leukemiapotilaiden matalasoluvaiheen kuumeiden määrä puolittui kotihoidossa. Vakavasti sairaita potilaita hoidetaan kotisairaaloissa jo Suomessakin. Samalla suomalaisyhtiö Clothing+ kehittää vaatteisiin integroitua mittaustekniikkaa (Mediuutiset 6.9.).

Uudenlainen teknologia mahdollistaa tarkan ja jatkuvan terveydentilan seurannan.

Hoitovaihtoehdot on kuitenkin punnittava tapauskohtaisesti potilaan kanssa, sillä toisinaan sairaala luo potilaalle myös henkistä turvaa.

Kotisairaala on ajatuksena kannatettava, mutta suotaisiinko mahdollisuus myös pääkaupunkiseudun ulkopuolella asuville? Asuinpaikka ei voi merkitä hoidollista epätasa-arvoa, ei ainakaan nykyistä enempää.

Uudessa teknologiassa on myös pelottavat houkutuksensa. Vakavasti sairaiden hoitoon tarkoitettua teknologiaa on esimerkiksi sovellettava vain harkitusti vanhustenhuoltoon. Vanhusten kotihoito ei saa tarkoittaa sitä, että ihmistä voidaan säilyttää kotona.

Gerontologian tutkimuskeskuksen johtaja Marja Jylhän mukaan linjauksen olisi oltava selvä: ellei ihminen pääse yöllä vessaan tai jos hän istuu vain yksin tuolissa, ei hänen paikkansa ole kotona (Aamulehti 21.7.).

Lisäksi on ihmisiä, joilla sairastaminen on vakava pakkomielle. Jatkuva ja helposti saatavilla oleva mittaustekniikka voi aiheuttaa monille lisää turhia huolia ja tuskaa.

Uuden teknologian terveysvaatteista saattaa kehkeytyä Suomelle jopa Nokian kaltainen menestystarina. On hyvä, että suomalaisyritys on yksi kärkitekijöistä alalla, jota kehitetään kilpaa eri puolilla maailmaa.

Muutaman viikon kuluttua terveysmarkkinoille putkahtaa nallekarhu, joka mittaa nallea halaavan lapsen pulssia, verenpainetta, hapenottokykyä ja lämpötilaa.

On punnittava, mitä me kaikella tiedolla teemme. Tarpeellisen ja turhan tiedon raja on häilyvä.

Laitteet, parhaatkaan, eivät voi korvata ihmisiä. Nalle kainalossa ei ole sama asia kuin aidon ihmisen kosketus.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.