Natoon vai ei? Älkää minulta kysykö

En missään nimessä haluaisi, että oman mielipiteeni perusteella tehtäisiin päätös Natoon liittymisestä tai liittymättä jättämisestä, kirjoittaa Jaro Asikainen.

Aina tasaisin väliajoin julkisessa keskustelussa vaaditaan, että Suomen Nato-jäsenyydestä on ehdottomasti järjestettävä kansanäänestys. Yleisin peruste on, että suuressa kansakuntaa koskevassa kysymyksessä kansan mielipiteellä pitää olla erityistä painoarvoa, demokratiassa kun ollaan.

Olen tässä tapauksessa aivan eri mieltä. En missään nimessä haluaisi, että oman mielipiteeni perusteella tehtäisiin päätös Natoon liittymisestä tai liittymättä jättämisestä.

Tunnen monia argumentteja sekä puolustusliittoon kuulumisen puolesta että vastaan. Osaan tarkastella asiaa melko monelta kantilta. Siitä huolimatta en koe, että minulla olisi lähellekään riittäviä tietoja arvioida, kumpi olisi Suomen edun tai oman etuni mukaisia. Ääneni perustuisi lopulta varsin hataraan tunteeseen siitä, mikä ratkaisu on oikein.

Ja let’s be honest, kuka muka voi väittää tietävänsä varmasti, mikä olisi paras ratkaisu näin monisyisessä kysymyksessä? En minä ainakaan, ja minä sentään seuraan yhteiskunnallista keskustelua ja kansainvälistä politiikkaa osana työtäni, todennäköisesti keskimääräistä pulliaista enemmän. Seurausten arvioiminen pitkällä ajanjaksolla vaatisi poikkeuksellista asiantuntemusta.

Kyse ei ole siitä ettenkö pitäisi demokratiaa arvossa. En vain näe hyviä perusteita sille, miksi vaikeaan ulkopoliittiseen kysymykseen haluttaisiin neuvoa kansalta, josta suurimmalla osalla ei ole yhtään mitään eväitä arvioida asiaa kovin laajalta tietopohjalta. Jos ulkoministerillämme Timo Soinilla ei ole Natoon selvää kantaa, miksi oletetaan, että mattimeikäläisellä olisi.

Toki usein on niin, että opportunististen poliitikkojen kannan määrittelee lopulta kansan enemmistön mielipide. Kysymyksenasettelu mahdollisessa kansanäänestyksessä voisi niin ikään jättää pelivaraa, jos vaihtoehtoja on useampi kuin kaksi.

Hankalien ja runsaasti asiatietoa vaativien kysymysten ulkoistaminen kansalle olisi joka tapauksessa poliitikoilta vastuun välttelyä, ainakin jos kansanäänestyksen tulos olisi ratkaiseva peruste päätöksenteossa. Silloin voidaan jälkikäteen asioiden mennessä pieleen sanoa, että päätöksessä kunnioitettiin kansan syvien rivien tuntoja.

Itsepä äänestit niin tai näin.

Nato-kansanäänestyksessä ihmiset äänestäisivät puhtaasti tunteella. Moni todennäköisesti jättäisi äänestämättä. Itse heittäisin ehkä kolikkoa.

Kiihkeimpien Nato-kannattajien ja vastustajien äänet painaisivat vaakakupissa.

Kauhuskenaario olisi Naton kannattajien ja vastustajien pelottelukampanjat, jossa maalailtaisiin uhkakuvia hatarin asiaperustein brexit-kampanjan tyyliin. Voittaja olisi se, joka onnistuu luomaan parhaat mielikuvat ja herättämään äänestäjissä väkevimpiä tunteita.

Kansanedustajat ovat jo vaaleilla valitut. Heillä on käytössään asiantuntijoita ja tutkimustietoa, todellisia resursseja päättää paras mahdollinen malli Suomen puolustukselle.

Ei siihen kansaa tarvita arvailemaan ja esittämään pätevää. Jos niin halutaan, pitäisi varmistaa, että ihmisille tarjotaan riittävät tiedot äänestyspäätöksen tekemiseen.

Lähtökohta päätöksenteossa pitäisi olla, että se perustuu parhaaseen saatavilla olevaan tietoon, ei hämärään fiilikseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Pitäisikö Suomen hakea Nato-jäsenyyttä?