Naurettavan mieleenpainuva etunimi

Jokin vuosi sitten haastattelin iskelmätaivaan kirkkainta tähteä Jari Sillanpäätä puhelimessa. Esimies oli sopinut puolestani haastattelun, ja Sillanpään piti soittaa minulle. Kun aika koitti, puhelin soi ja vastasin puhelimeen koko nimelläni. Hetken aikaa linjan toisessa päässä oli hiljaista, ja sitten alkoi äänekäs nauru. Viiden minuutin kuluttua Sillanpää sai naurun lomasta kerrotuksi syynkin. Hänen hyvän ystävänsä koiran nimi oli Pipsa. Kuten arvata saattaa, haastattelu sujui naurun merkeissä.

Muitakin kaimalemmikkejä löytyy, esimerkiksi tv-sarjassa saparoa heiluttaa kaikille tuttu Pipsa-possu. Lemmikkieläinsivustoilta löytyy etunimelläni lukuisia kuvailuja, jotka pätevät osittain minuunkin:

Pipsa on tosi energinen ja eloisa pieni possu. Kiltti, vanha ja aika omahyväinen hamsterini Pipsa. Ranskanluppakorvakanini Pipsa on valloittava, hieman riehakas ja rakastaa silittelyä. Maailman söpöin maatiaiskissani Pipsa rakastaa kalaa ja inhoaa vettä.

Nimien maailma on kiehtonut aina, koska oman nimen takia olen joutunut monenmoisiin kommelluksiin. Esimerkiksi edellisellä kerralla kosmetologiaika varattiin nimellä Pippa Olli, ikään kuin herttuatar Catherinen siskon nimeä mukaillen. Kun viimeksi asioin apteekissa, lääkepurkin kyljessä luki Piispa Olli.

Olen jo lopettanut laskemasta kertoja, kun puhelimessa kysytään, että: ”Kumpi se nyt olikaan etunimi, Pipsa vai Olli?”. Puhelimessa kysymyksen ehkä vielä jotenkin ymmärtää, mutta jos asioi virkailijan kanssa kasvokkain, hän esittää saman kysymyksen. Eikö sitä nyt naamasta näe?

Vanhempi sukupolvi yhdistää nimeni aina kuunnelmasarjaan ja elokuviin, jotka kertoivat Suomisen perheen lapsista, Pipsasta ja Ollista. ”Onpa sinulla ollut vitsikkäät vanhemmat, kun sinut on ristitty elokuvan mukaan”. Ei siinä mitään vitsejä tarvittu, kun isän puolen suku oli kotoisin Pohjanmaalta, ja äidin paras ystävä oli kaimani.

Jos lukee listausta Väestörekisterikeskuksen nimipalvelusta, oma nimikin alkaa kuulostaa jo ihan ”normaalilta”. Lapsen voi nykyisin kastaa vaikka Puumaksi, Pantteriksi tai Prinsessaksi. Pupu, Papu, Sika, Maha, Killu, Pillu, Pili sekä Polle löytyvät myös listasta.

Hyvät naurut sain viimeksi, kun selasin nettisivustoa, jolle oli listattu hauskojen yritysten ja liikkeiden nimiä. Suomesta löytyy muun muassa Alapään parturi-kampaamo, hajuvesien tukkukauppa Kondomineuvos Oy, autokoulu Oja, kahvila Yrjö, tietojenkäsittely-yritys GayAmigo, baari Huitsin Nevada, Kakkospesän päiväkoti, makeiskauppa Namusetä, kioski Löysä Nahka, työvoiman vuokrausfirma Pökäle Racing, kahvilaravintola Yhtyneet Mämmikourat ja autohuolto Ämmän Huolto-Osa Ky.

Kaiken valituksen jälkeen on kuitenkin todettava, että olen aivan tyytyväinen ristimänimeeni. Jos ei muuta, niin ainakin se jää mieleen – niin hyvässä kuin pahassa. Yksi asia on kuitenkin aina sapettanut. Pipsa-nimeä ei löydy almanakasta. Tämän takia nimipäiviä juhlittiin pienempänä Pirkon ja Pirjon nimipäivänä. Mummo muistaa aina onnitella myös toisen nimen eli Katariinan nimipäivänä. Ja voisihan sitä tietysti juhlia myös sukunimen nimipäiviä.

Reilu viikko sitten luin uutisen, jonka mukaan yli 30 000 suomalaista saa oman nimipäivän uudessa nimipäiväalmanakassa. Vuoden 2015 kalenteriin tulee lähes 40 uutta nimeä. Olen täysin vakuuttunut siitä, että yli 500 lasta on nimetty Pipsaksi kuluneen 50 vuoden aikana. Mikä muu nimi olisi yhtä suomalainen?

Lista uusista nimistä julkaistaan vasta elokuussa. Odottavan aika on pitkä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.