Nauru muutti tyyliä

HBO-sarja Better Things kertoo näyttelijä ja yksinhuoltaja Sam Foxin (Pamela Adlon) elämästä. Aloin seurata sarjaa, koska tyylilajiksi mainittiin komedia. Better Things on myös hauska, mutta enemmän se on elämänmakuista draamaa.

Lähtökohdiltaan Better Things voisi olla perinteinen valmiiksi naurettu tilannekomedia, eli sitcom, vaan eipä ole. Sarja on tyyliltään aivan muuta, hyvin lähellä todellista elämää. Siksi siitä pidänkin.

Frendit, Frasier, 70´s Show, Kolmas kivi auringosta, Will & Grace, Ensisilmäyksellä, Cheers. Tällaisia komediasarjoja ei enää tehdä. Rillit huurussa ja Tyhjätaskut ovat melkeinpä viimeisiä dinosauruksia. Tarkasti käsikirjoitettuun vitsitykitykseen ja naururaitaan perustuvat sitcomit ovat epämuodikkaita. Komediasarjojen ihmiset eivät enää puhu epärealistisen hauskasti pelkästään nauruja lypsääkseen.

Nykyään suositaan realistista, jopa dokumenttimaista tyyliä. Vitsejä ei alleviivata purkkinaurulla, eikä myöskään näyttelijöiden käytöksellä. Näyttelijä ei jää enää odottamaan, että katsoja ehtii nauraa, ennen kuin etenee seuraavaan vitsiin.

Minulla ei ole mitään tätä kehitystä vastaan, päinvastoin. Mutta välillä tulee ikävä perinteisiä, rehdin epärealistisia tilannekomedioita, joissa kaikki tapahtuu vitsailun ehdoilla. Niin paljon kuin brittiläisestä 2000-luvun alun Konttorista pidänkin, ei kaikkien modernien tilannekomedioiden tarvitsisi olla sen johdannaisia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.